Лидерството в Серия А се изпари, остава почти безупречният път в продължение на няколко месеца. И статистика, която истински впечатлява. Много дълга серия от гостувания без загуба (17 мача), която започна от миналия сезон. След това дойде провалът в Специя (0:2) - град освен другото с многобройни тифози на росонерите. Но горко ви да се доверите на приятелите: момчетата на Винченцо Италиано разбиха Милан и поражението вдигна голям шум. А в неделя предстои дербито срещу Интер, като преди него има коварен мач в Белград срещу Цървена звезда (б.р. - утре) за Лига Европа.

След Лил (0:3) и Аталанта (0:3) се потвърди, че Милан страда срещу тези, които тичат повече, пресират и не ви оставят да дишате. И тогава техническите грешки се умножават. Ще може ли отборът на Пиоли да се възстанови бързо? Защото в допълнение към малко вероятното скудето има и други цели, които трябва да бъдат постигнати...

1. ФИЗИЧЕСКИ АСПЕКТ

Влияе ли тежката работа

Три дни по-интензивно физическо натоварване и повече часове за работа. Но това се случи в началото на седмицата след 4:0 срещу Кротоне (7 февруари), първата без междинен кръг от доста време. Малко повече физическа работа за всички и тестове за новодошлите, които по същество трябваше да бъдат изпратени веднага на терена по необходимост. Следващата седмица, тази, която предшестваше пътуването до Специя, бе с нормални натоварвания от атлетическа гледна точка и в допълнение към възможността да работи заедно за първи път цялата налична група с голяма интензивност. Поради тази причина съботният шок изненада Стефано Пиоли и целия треньорски щаб.

2. ПСИХОЛОГИЯ

Подценяване на дебютанта

"Може би малко сме подценили мача, не бяхме ние самите", заяви капитанът Алесио Романьоли и подкани съотборниците си да рестартират след грешната стъпка. Но Пиоли не е много съгласен с тази интерпретация. "Ако това се случи, то аз съм виновен, но в действителност бяхме тренирали много добре тези дни". И все пак трябва да има обяснение за блекаута в събота вечер. Не просто изключване, а бедствие, продължило 90 минути. Възможно ли е Милан след дълга поредица от победи като гост (17) да се е почувствал недосегаем на терена на абсолютния новак? Последното поражение навън дойде през декември 2019 г. 0:5 в Бергамо.

3. КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ

Чалханоглу разочарова, виновен е COVID-19

Имаше големи очаквания за завръщането на Чалханоглу, човека с въображението в този Милан, който сега е подреден в 4-2-3-1 повече от година. Турчинът блесна като атакуващ полузащитник и в негово отсъствие Пиоли намери други решения, но Хакан изглеждаше перфектният играч, който да продължи серията. Вместо това, връщайки се след COVID-19, той изглеждаше анемичен, сив и неспособен да повлияе по никакъв начин.

Огромно разочарование. Чалханоглу има смекчаващ фактор, тъй като вирусът не се предава лесно и дори Анте Ребич (на трибуната в Специя заради проблем с пателарното сухожилие) го знае. По-добре да се изчака завръщането на истинския Хакан, а дотогава на ход са алтернативните атакуващи халфове като Рафаел Леао.

4. ВЪПРОС НА ТАКТИКА

Ако Кесие се откаже, Златан също страда

В Милан се надяват кошмарната вечер да е изключение за Франк Кесие - един от водещите футболисти в отбора, който успя да изуми и подобри много рекорди. Той също изненада много в индивидуален план, като Пиоли успя да превърне котдивоареца от типичен мускулест играч в човек, който дава страхотен баланс в средата на терена. Кесие повеждаше останалите, изглеждаше единственият, при когото нямаше възходи и падения. В крайна сметка след почти 2400 минути от началото на кампанията той отстъпи и това, че до него Исмаел Бенасер бе далече от най-добрата си форма, съвсем не помогна.

За да възобнови похода, Милан трябва да намери там енергията. И също така да даде нови идеи на Ибрахимович, твърде самотен срещу Аталанта и Специя във вечерите на пораженията.

5. ЛЪЧ НАДЕЖДА

Тежестта на лидерството

След толкова много месеци на върха в класирането, смятано от повечето коментатори за случайно, Милан може да открие предимството да излезе от светлината на прожекторите. Което понякога е добре, особено за отбор, който обективно не е създаден да се бори за скудетото. И това може да свали напрежението. След успеха на Интер срещу Лацио (3:1) нерадзурите най-после се изкачиха на дълго преследваното първо място. Сега Пиоли е изправен пред най-трудната задача: да държи летвата изправена, да върне отбора на правилния път в Белград и да избегне психологическите последици. Да не сте притискани от очаквания може да се окаже предимство за мнозина, които трябва да се върнат във форма. Да се играе с по-малко напрежение би помогнало. Но да се рестартира бързо е задължение, защото многобройни са кандидатите за зона Шампионска лига и битката се очертава да е тежка.


Алесандра Бочи, "Гадзета дело спорт"
Превод на "Тема спорт"