Исторически негативен рекорд записа 7-кратният шампион на Европа „Милан“. Грандът от Милано стигна само до 1:1 с „Порто“ на „Сан Сиро“ и вече не е капо в груповата фаза на Шампионска лига. Никога в своята пребогата история „росонерите“ не са оставали без победа след първите 4 мача от тази фаза в най-комерсиалния клубен турнир. И въпреки антирекорда, шанс за място на 1/8-финалите все още има. 

„Гадзета дело Спорт“ начерта стратегия за достигане до елиминациите. За целта обаче е нужен сериозна доза късмет. На 24 ноември „Милан“ трябва да превземе негостоприемния „Уанда Метрополитано“ в Мадрид. Мисията звучи абсурдна предвид баланса на „Атлетико“ у дома – 3 поражения пред собствена публика през последните 5 години, всяка една от които срещу съперник от Острова.

В същото време тимът на Стефано Пиоли ще стиска палци класиралият се вече „Ливърпул“ да срази „Порто“. Това не е всичко. В последния ден от груповата фаза „Милан“ ще трябва да надхитри именно мърсисайдци, а в Португалия „драконите“ и „Атлетико“ да направят самоубийствено реми. При това положение „Ливърпул“ ще събере 15 точки, „росонерите“ ще имат 7, а трети ще остане отборът на Сержио Консейсао с 6. Дали сметките на италианците ще излязат? Звучи почти невъзможно…и все пак това е Шампионска лига.