Милан се класира на четвъртфиналите в турнира за Купата на Италия, обръщайки  Дженоа с 3:1 след продължения. „Росонерите“ доминираха тотално на „Джузепа Меаца“, но продължиха напред  чак след 120 минути игра. Редовното време приключи при 1:1.

Лео Йостигор откри резултата за „грифоните“ през първото полувреме, а Оливие Жиру изравни след почивката и прати мача в продължения. В тях Рафаел Леао и Алексис Салемакерс забиха по едно попадение и класираха „росонерите“ в следващата фаза, където ще срещнат победителя от сблъсъка Лацио – Удинезе.

Провалът в този мач е възможно да коства уволнението на треньор на Дженоа Андрий Шевченко. „Грифоните“ се представят изключително неубедително в Серия „А“ под ръководството на украинската легенда на Милан, а сега изхвърчаха и от турнира за Купата на страната.  

Суперзвездата на Милан Златан Ибрахимович не взе участие в мача заради наказание. В стартовите състави и на двата тима имаше куп промени.

„Росонерите“ упражниха домакински натиск в началото на мача. Още в 4-ата минута Раде Крунич разтресе напречната греда с удар с глава след центриране от корнер. Жуниор Месиас пробва мерника си в 12-ата минута, но топката премина на сантименти над вратата.

В 16-ата минута Ванхойсден затрудни максимално Менян, който изби в корнер. След неговото изпълнение Лео Йостигор смрази трибуните на „Сан Сиро“, откривайки резултата за Дженоа. Той надскочи Тео Ернандес и с глава матира френския страж – 0:1.

Стефано Пиоли извърши принудителна смяна в 24-ата минута, когато Флоренци влезе на мястото на контузения Томори. Милан тръгна да търси изравняване, но играта на тима в офанзивен план не спореше.

Йебоа пропусна златен шанс да удвои преднината на „грифоните“ след удар с глава, а след половин час игра Тонали отговори с отчайващ удар в аут за Милан.

Екубан профука нова отлична възможност за Дженоа в 41-ата минута. Той не успя да засече топката в мрежата отблизо.

След почивката Милан продължи да търси изравняването. В 48-ата минута Шемпер спаси удар с глава на Жиру. В средата на втората част поредни пропуски направиха влезлият като резерва Рафаел Леао и Месиас.

Натискът на домакините даде резултат в 74-ата минута. Оливие Жиру забоде топката в мрежата на Шемпер с глава след центриране на Тео Ернандес – 1:1. Малко след това французинът не успя да вкара втори гол отново след изстрел с глава.

В 84-ата минута Матия  Дестро пробва да прехвърли излезлия напред Майк Менян с удар отдалеч, но не уцели целта.

До края не паднаха нови попадения и мачът влезе в продължения.

Леао нахлу в пеналта в 93-ата минута, но Шемпер прояви котешки рефлекс. Секунди по-късно Тонали изпрати страхотна тупалка, преминала на сантиметри от гредата.

Доминацията на Милан продължи, но гол така и падаше. В 99-ата минута и Тео Ернандес профука пореден златен шанс.

Неизбежното се случи в 102-ата минута. Рафаел Леао донесе пълния обрат с изключително куриозно попадение. Португалецът нахлу отляво и пробва да центрира, но топката се озова в мрежата след рикошет и в гредата, прехвърляйки пазещия страхотно до този момент Шемпер – 2:1.

В 108-ата минута пред Йостигор се откри шанс да зашие втория си гол в мача и да изравни, но не успя да вкара.

Милан отговори с пропуск на Брахим Диас. Алексис Салемакерс сложи точка на спора, вкарвайки за 3:1 в 112-ата минута след асистенция на Тео Ернандес.

Милан – Дженоа 3:1

Голмайстори: 0:1 Лео Йостигор (17'), 1:1 Оливие Жиру (74'), 2:1 Рафаел Леао (102'), 3:1 Алексис Салемакерс (112'),

Милан: Менян, Калулу, Габия, Томори, Ернандес, Тонали, Крунич, Месиас, Малдини, Ребич, Жиру

Дженоа: Шемпер, Хефти, Ванхойсден, Йостигор, Васкес, Портанова, Бадел, Мелегони, Йебоа, Кайседо, Екубан