Милан се издъни жестоко в битката за шампионската титла в Италия, след като загуби изключително драматично с 1:2 от слабака Специя насред „Джузепе Меаца“ в среща 22-ия кръг на Серия „А“. Домакините доминираха тотално на терена, но неудобният за тях съперник стигна до пълен обрат в последните секунди на добавеното време на мача. Стражът на гостите Иван Проведел пази като лъв и има основна заслуга Специя не само да не допусне поражение, но и да спечели.

Най-добрият на терена за Милан Рафаел Леао откри резултата в добавеното време на първото полувреме, малко след като Тео Ернандес профука дузпа. Резервата Кевин Агудело и Емануел Джаси осъществиха шокиращия и сензационен пълен обрат за Специя.

Така вместо да излезе начело в класирането Милан остана втори с актив от 48 точки, на две от градския съперник Интер, който продължава да е на върха с мач по-малко. Специя е на 14 място с 22 пункта.

Суперзвездата на Милан Златан Ибрахимович водеше атаката на тима. В центъра на защитата си партнираха Матео Габия и Пиер Калулу при липсата на Симон Кяер Алесио, Романьоли и Фикайо Томори. Българският защитник на Специя Петко Христов остана на резервната скамейка.

„Росонерите“ очаквано пробваха натиск в началните минути. Още преди да изтекат и 90 секунди домакините стигнаха до първата си отлична възможност за откриване на резултата. Рафаел Леао стреля, но топката премина покрай дясната греда.

Милан продължи да владее инициативата. В 16-ата минута пред изключително активния Леао се откри нов шанс за гол. Португалецът напредна и шутира, но вратарят Проведел изби в корнер.

Канонадата към вратата на гостите продължи. Салемакерс и Ибрахимович също пробваха мерника си, но не уцелиха целта. Последва нов пропуск на Леао, който би на сантиметри над напречната греда.

Златан получи топката в пеналта в 27-ата минута и шутира, но Проведел отново се прояви. Малко след това се стигна до първия удар за Специя, като гостите едва не откриха резултата. Реца се възползва от грешка на Флоренци и стреля отблизо, но Менян се справи.

Секунди по-късно Ибра шутира от дистанция, а кълбото профуча край лявата греда. След половин час игра статистиката показваше 9 удара по посока на вратата на Специя, но Милан така и не стигаше до гол.

В 40-ата минута стражът на гостите спаси своите за пореден път след страхотен удар на Салемакерс.

Леао нахлу в пеналта в 43-ата минута, след което се строполи при сблъсък с безпогрешния поне до този момент вратар Иван Проведел. Реферът Марко Сера първоначално отсъди фаул на нападателя на „росонерите“. ВАР разгледа обстойно ситуацията, след което съдията коригира решението си отсъди дузпа за домакините.

Тео Ернандес се нагърби с изпълнението на наказателния удар, но вместо да открие резултата, прати топката на сантиметри от лявата греда.

Секунди след пропуска от бялата точка Милан все пак стигна до гол. Реализира го най-добрият на терена Рафаел Леао в първата минута на добавеното време. Той се озова очи в очи с Проведел след дълъг пас и неточно отиграване на защитник, след което прехвърли технично вратаря – 1:0. Възпитаниците на Тиаго Мота претендираха за извършено нарушение преди паса към португалеца, но реферът прецени, че всичко е според правилата.

Двубоят продължи в същото русло след почивката. Златан обстрелва вратата на гостите в 56-ата минута, но кълбото мина покрай страничния стълб. Само минута по-късно Леао подаде към Салемакерс, белгиецът стреля без да се бави, но Проведел отново не позволи топката да влезе в мрежата му.

Гостите едва не изравниха в 59-ата минута, когато Якуб Кивиор би от малък ъгъл, но Менян запази преднината на „росонерите“. Милан отговори с шут в аут на резервата Жуниор Месиас.

В тези минути домакините се поотпуснаха, а Специя погледна по-смело в предни позиции. Така се стигна до 64-ата минута, когато резервата Кевин Агудело смрази трибуните на „Джузепе Меаца“. Появилият са само пет минути преди това футболист матира Менян с шут отблизо – 1:1.

Милан се хвърли във финален щурм и атаките и пропуските на домакините следваха един след друг. В 90-ата мин. Проведел спаси удар на Ибрахимович.

В 92-ата минута съдията отсъди фаул срещу Ребич без да даде авантаж, а Месиас прати топката в мрежата на Специя. По този начин съдията ощети Милан. След това Проведел спаси шута на Ибрахимович от прекия свободен удар, а след корнера и гредата измъкна гостите.

В последните секунди на добавеното време шокът за Милан стана пълен, след като Емануеле Джаси донесе победата за Специя. Бившият футболист на Интер вкара за 1:2 при светкавична контраатака и с удар от пеналта матира Менян и разплака феновете по трибуните на "Джузепе Меаца".

Така Специя е на път да се превърне в черна котка за "росонерите" за втори пореден сезон. През февруари миналата година грандът от Милано загуби с 0:2 при визитата си на този отбор, а след въпросния провал хората на Стефано Пиоли тръгнаха зле в битката за титлата в Калчото.

Милан – Специя 1:2

Голмайстори: 1:0 Рафаел Леао (45+1), 1:1 Кевин Агудело (64) 1:2 Емануел Джаси (90+6)

Mилан: Менян, Флоренци, Калулу, Габия, Ернандес, Бакайоко, Крунич, Салемакерс, Диас, Леао, Ибрахимович

Специя: Проведел, Амиан, Ерлич, Николау, Реца, Бастони, Кивиор, Маджоре, Джаси, Манай, Верде