Милан стана шампион на Италия за 19-ти път в историята си, след като разби с 3:0 като гост Сасуоло. Дори равенство щеше да бъде достатъчно за възпитаниците на Стефано Пиоли, които обаче се развихриха още през първото полувреме и след голове на Оливие Жиру (17, 32) и Франк Кеси (36) свършиха перфектно своята работа.

Преследвачът Интер спечели наглед лесно с 3:0 у дома срещу Сампдория, но не успя да защити титлата си от миналия сезон. Така Милан спечели “Скудетото” за първи път след 11 години, след като събра актив от 86 точки, с две повече от “нерадзурите”. Другата добра новина за феновете на Милан е, че титлата е под номер 19 в историята на клуба, с което "росонерите" се изравниха с градския си съперник Интер (19).

Стефано Пиоли заложи на един и същи състав в трети пореден мач, а Милан започна изключително силно срещата. Пред повече от 18 хиляди свои фенове в Реджо Емилия “росонерите” на практика решиха всичко още през първото полувреме.

Още в първите десетина минути Милан създаде няколко страхотни положения. Така се стигна до 17-та минута, когато Рафаел Леао се възползва от сериозна грешка на Айхан, проби в наказателното поле и подаде на Оливие Жиру. Нападателят от чиста позиция нямаше как да сбърка и направи 1:0.

В 32-та минута ситуацията се повтори, а “росонерите” удвоиха резултата. Леао отново изработи гола, след като пребори Ферари в наказателното поле, след което подаде отново на Жиру. Французинът от точката на дузпата нямаше как да сбърка и направи 2:0.

Само четири минути по-късно Леао беше в основата и на третия гол за тима си. Португалецът този път асистира на Франк Кеси, който в последния си мач за Милан с лекота реализира за 3:0.

През второто полувреме Сасуоло опита да си върне самочувствието и в 49-та силен шут на Берарди мина покрай вратата. Малко след това италианският национал пробва да намали резултата и със задна ножица, но отново нямаше късмет.

В 78-та минута Милан вкара и четвърти гол, който беше отменен. Леао се измъкна зад защитата на домакините и подаде прекрасно на резервата Златан Ибрахимович, който с глава нямаше как да пропусне. Голът обаче беше отменен от ВАР заради засада по време на подаването към Леао.

В 86-та минута Сасуоло бе на сантиметри от почетен гол, но удар на Траоре срещна в гредата.

Сасуоло - Милан 0:3
0:1 Оливие Жиру 17’
0:2 Оливие Жиру 32’
0:3 Франк Кеси 36’

Сасуоло: Консигли (82 - Саталино), Мюлдюр, Айхан, Ферари (82 - Пелузо), Кириакопулус, Лопес (46 - Манянели), Фратези (58 - Траоре), Матеуш, Берарди (67 - Дефрел), Распадори, Скамака

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Томори (81 - Романьоли), Ернандес, Кеси, Тонали (46 - Бенасер), Леао, Крунич (72 - Диас), Салемакерс (81 - Флоренци), Жиру (72 - Ибрахимович)