Отказване не влизало в мислите на Златан Ибрахимович, докато беше извън терените за осем месеца с подуто ляво коляно след операция. Но състоянието му със сигурност е притеснило величието на шведския футбол.

„Не съм попадал в ситуация, в която да казвам „Стоп“. По-скоро си мислех, че е безнадеждно. Каквото и да правех, не получавах положителна обратна връзка. Опитах всичко“, каза Ибрахимович на пресконференция в тренировъчната база на Швеция.

Наистина основният приоритет на нападателя на Милан бързо се превърна в просто възстановяване на нормалното здраве, а не на ниво, необходимо за поддържане на пълната му с трофеи футболна кариера. Това, че Ибрахимович се завърна и е в позиция, на 41-годишна възраст, да играе за страната си в квалификационен мач за Европейско първенство е свидетелство за неговата вяра в себе си и устойчивост.

В събота той стана най-старият голмайстор в историята на Серия А и сега се надява да бъде на терена в мача на Швеция срещу Белгия в петък за първото си участие в националния отбор от близо година.

„Не съм в Милан или тук за по милост. Тук съм, за да играя моята игра, да осигуря и да донеса резултати чрез представянето си. Така че се надявам да мога да продължа да правя това и в същото време да се чувствам здрав“, добави Златан. 

Ибрахимович със сигурност не мисли за Евро 2024 в Германия: „Приемам целите си ден след ден. Ако се чувствам добре и съм избран от треньора, ще помогна на него, на отбора и на страната да дадат най-доброто от себе си. Мисля, че на моята възраст не мислиш за бъдещето. Мислиш за настоящето. Дори аз да съм миналото, настоящето и бъдещето“.

Швеция също играе срещу Азербайджан в квалификациите по време на международната пауза и Ибрахимович, най-добрият голмайстор на страната за всички времена и вероятно най-добрият й играч в историята, е малко вероятно да започне титуляр. В днешно време вижда себе си по-скоро като наставник на по-младите играчи в отбора.

„Казах вчера: Сигурен съм, че се чудите какво правя тук. Сигурен съм, че ме мислите за глупав“, каза Ибрахимович за пристигането си в лагера на Швеция. „Но казах да изчакате, докато стигнете до края, тогава ще разберете всички неща, които правя. Има някаква паника, че искате това да продължи“.