Милан се сгромоляса при гостуването си на Специя в среща от 35-ия кръг на Серия А, губейки с 0:2. Катастрофата на „росонерите“ на "Стадио Алберто Пико" е възможно да коства на гранда от Милано участието в Шампионската лига през следващия сезон, а домакините взеха ценна победа в битката за оцеляването им в италианския елит.

В герои за Специя се превърнаха Пжемислав Вишниевски и Салваторе Еспозито, които реализираха попаденията за скъпоценния успех. Полякът откри резултата в 75-ата минута, а младият италианец заби страхотен гол от фал в 85-ата минута.

По този начин „орлетата“ се превърнаха в истинска черна котка за гранда от Милано. Те записаха третата си победа над седемкратния европейски клубен шампион в последните 4 срещи помежду им. А двубоите им на ниво Серия А са общо 6.

„Росонерите“ пропиляха златен шанс в битката за място в Топ 4, което гарантира участие в Шампионската лига и през следващия сезон. Като цяло Милан изигра сравнително слаб мач, въпреки че отборът нямаше и късмет, след като на два пъти гредите спасиха домакините след удари на Сандро Тонали и Браим Диас.

Специя на свой ред игра доста нахъсано и особено след почивката заслужи да стигне до скъпоценната победа. Любопитното е, че през този сезон „орлетата“ удариха с 2:1 и другия милански гранд на своя стадион.

Така Милан остава на 5-ото място с 61 точки, на 2 точки от Интер, който обаче още не е изиграл мача си срещу Сасуоло. Идния вторник двата милански гранда ще се изправят един срещу друг и в полуфинал-реванш в Шампионската лига, като „Змията“ има аванс от 2:0 след първата среща. Специя пък изскочи на 17-ата позиция с актив от 30 точки, колкото има и първият под чертата на изпадащите Верона.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли извърши куп рокади в стартовия си състав. Те се дължаха на здравословни проблеми и на предстоящия реванш с Интер от полуфиналите в Шампионската лига. Рафаел Леао бе запазен именно за сблъсъка с „нерадзурите“, а Оливие Жиру остана на резервната скамейка.

Хората на Пиоли запознаха двубоя по-настъпателно. Още в 8-ата минута късметът спаси домакините. Сандро Тонали шутира от около 20 метра и нацели лявата странична греда.

В 17-ата минута от Специя претендираха за дузпа за игра с ръка в пеналта на Побега. ВАР преразгледа ситуацията и не се видя основание реферът Даниеле Довери да отсъди удар от бялата точка.

Двубоят продължи двуостро. В 18-ата минута Нзола би покрай вратата на Менян. Милан отговори с неточен удар на Салемакерс от воле. Малко след това Драговски изби в корнер тупалка на Тео Ернандес.

И двата тима не спряха да атакуват. Амиан от домакините не уцели целта след изстрел с глава. В 37-ата минута пък Драговски спаси шут на Побега.

Двубоят продължи да се развива на високи обороти и след антракта. В 56-ата минути бившият футболист на Локомотив Пд и Левски Мехди Бурабия би отдалеч, но покрай целта. Само около минута по-късно Браим Диас също нацели страничната греда на вратата на домакините. Той стреля от малък ъгъл, но дирекът за втори път в мача спаси Специя.

Последваха силни минути за домакините. В 68-ата минута Нзола нахлу в пеналта и шутира, но Менян изби и не позволи топката да влезе в мрежата му. Малко след това стражът на „росонерите“ се справи с удар и на Албин Екдал.

Така се стигна до 75-ата минута, когато Специя сякаш логично откри резултата. Амиан стреля с глава след корнер и нацели страничната греда. След това обаче топката достигна до Пжемислав Вишниевски, който матира Менян – 1:0.

Специя сложи точка на спора в 85-ата минута. Салваторе Еспозито препарира Майк Менян със страхотен гол от пряк свободен удар от около 25 метра – 2:0.

До края шокираният тим на Милан не успя да се съвземе и закономерно загуби. Лошото за "Дявола" е, че при подобно стечение на обстоятелствата има реален риск да не участва в Шампионската лига през следващия сезон.

Специя – Милан 2:0

Голмайстори: 1:0 – Пжемислав Вишниевски (75), 2:0 – Салваторе Еспозито (85)

Специя: Драговски, Амиан, Ампаду, Вишниевски, Николау, Екдал, Бурабия, Еспозито, Реца, Нзола, Джеси

Милан: Менян, Калулу, Кяер, Томори, Ернандес, Тонали, Побега, Салемакерс, Диас, Ориги, Ребич