На 22 май 2022 г. Милан и Стефано Пиоли отпразнуваха последното Скудето на Росонерите: една завладяваща и в някои отношения неочаквана радост. На 22 май 2024 г., вчера, Стефано Пиоли официално научи, че вече не е треньор на Милан, написа "Гадзета дело спорт". Този път нямаше изненади, краят на историята вече беше написан. Срещу Салернитана просто ще бъде последната глава.

Двете събития са свързани по някакъв начин: Пиоли е треньорът, който върна Милан на върха на класирането и сред четирите най-големи отбора в Европа. Пристигайки през октомври 2019 г., той бе намерил една объркана група без идентичност, само за да я превърне в печеливш и разпознаваем отбор: славата възстановена и на международно ниво. Полуфиналът на Шампионската лига беше през май 2023 г., преди една година. Двойното поражение срещу Интер, броят на загубените дербита, които нараснаха през този сезон, и широко разпространеното усещане, че сме стигнали до края на историята.

Милан, в тези часове, ще го съобщи по този начин, след като е казал на треньора: не с кратка бележка, а с думи, които ще разкажат за уважението и благодарността към треньора и човека. Клубът иска на "Сан Сиро" да го припознаят със същата обич и така и ще бъде: "Пиоли ис он файър", което бе запалено след триумфа със Скудетото и след това угасна в период на криза, ще може да прозвучи още веднъж.

Пиоли оставя Милан на второ място, класирал се в Шампионската лига за четвърти пореден път, и във финалната четворка на Суперкупата на Италия. Общо взето, положителни резултати, които обаче не бяха достатъчни, за да се избегнат критиките (освен дербитата, също и слабото представянето, което остави пътя свободен за Интер още през април) и най-вече дните, седмиците, месеците на пазарните слухове и неразбории за неговия наследник.

"Когато пристигнах, намерих Милан в определена ситуация. Когато си тръгна, ако си тръгна, ще бъде в друга ситуация", бе заявил Пиоли през последните дни. И отново: "Аз съм гръмоотвод? Сред задачите на треньора има и това". Изпълнителният директор Фурлани публично го беше защитил след мача с Юве, но работата по започването на новия курс вече беше започнала.

Историята, започнала преди почти пет години, ще приключи за всички случаи в събота вечер. Когато официалното съобщение вече ще е пуснато. Начин да се избегне срамът и да се даде на треньора подиумът, който - за клуба - той така богато заслужава: ето защо ще се опитат да му подарят една последна специална вечер на "Сан Сиро".

Останалото - от понеделник: техническите условия на развода, сметките за парите, които Пиоли ще получи, евентуално споразумение за обезщетението. Пиоли има договор, който изтича през 2025 г., с четири и половина милиона нетно на сезон. Сума, която ще тежи малко под десет милиона в баланса на Милан и която клубът очевидно се стреми да намали. В същото време Пиоли ще трябва да прецени какви биха могли да бъдат алтернативните варианти за бъдещето. Истинските преговори ще започнат през следващите дни.

На масата на преговорите ръководството на росонерите ще се ангажира и с определянето на пристигането на наследника. Всички улики, всеки ден по една повече, водят към Пауло Фонсека, който току-що завърши сезона и договора си с Лил. Французите ще му предложат подновяване, както и Олимпик Марсилия би искал да го задържи в Лига 1, но явно повикът на Милан е по-силен от всичко. Името може би не е толкова гръмко, но прецедентът може да бъде окуражаващ: Пиоли беше посрещнат от #Пиолиут, Фонсека рискува да бъде очакван от #Нонсека. Пиоли спечели Скудетото, Фонсека ще трябва да направи същото.