Рома и Интер направиха зрелищно 2:2 в голямото дерби от 17-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Олимпико".

Домакините поведоха още в 17-ата минута чрез Лоренцо Пелегрини, но след почивката "нерадзурите" наложиха убийствен натиск и направиха пълен обрат с голове на Милан Шкриняр и Ашраф Хакими. В 86-ата минута Джанлука Манчини обаче донесе равенството за "вълците".

Така двата отбора поделиха точките за радост на Милан и Ювентус. "Нерадзурите" вече изостават на 3 т. от "росонерите" и заемат 2-ра позиция с 37 т. Римляните са с 34 т., като Юве (30 т.) има възможност да застигне двата отбора, ако довечера победи Сасуоло у дома.

Интересното е, че това беше шесто поредно равенство между Рома и Интер в калчото и трето поредно 2:2 на "Олимпико". 


Само три точки разделяха двата отбора преди дербито и логично треньорите заложиха на най-доброто, с което разполагат в момента.

В схема 3-4-2-1 атаката на Рома поведе Един Джеко, подпомаган от Хенрих Мхитарян и Лоренцо Пелегрини. Леонардо Спинацола се завърна след лека контузия, докато звезди от ранга на Николо Дзаниоло и Педро Родригес не играха заради контузии.

Ромелу Лукаку отново започна титуляр за Интер, след като остана на пейката при загубата с 1:2 от Сампдория заради лека контузия. До него в предни позиции действа Лаутаро Мартинес, а Артуро Видал игра в халфовата линия.

Сблъсъкът във Вечния град започна интересно и още в началото Самир Ханданович спаси удар на Рик Карсдорп. В 13-ата минута Лаутаро Мартинес беше изведен от дълбочина, но Джанлука Манчини успя да го затвори. Аржентинският стрелец все пак стреля от малък ъгъл, но Пау Лопес изби. От последвалия корнер Ромелу Лукаку засече, но отново стражът беше на мястото си.

За секунди пред белгийския национал се откриха още две възможности да открие резултата. Първо негов изстрел с глава излезе в аут, а после шут по земя беше блокиран от защитник. И така се стигна до 17-ата минута, когато Рома поведе. Николо Барела загуби топката в центъра на терена и имаше претенции за фаул, които не бяха уважени.

Последва контра, при която Един Джеко пусна пас пред пеналта. Хенрих Мхитарян с едно докосване продължи към Лоренцо Пелегрини, който стреля без забавяне. Получи се лек рикошет в Алесандро Бастони и топката влезе неспасяемо точно до дясната греда – 1:0!

После отбраната на Интер беше поставена под обсада и Джеко се извиси над защитата, но малко не му достигна да засече. След това Ханданович изби мощни удари на Жордан Верету и Мхитарян. В 27-ата минута "нерадзурите" пропуснаха да изравнят. Артуро Видал направи двойно подаване с Ашраф Хакими и излезе на отлична позиция, но прати топката в аут. До края на полувремето Лукаку изведе Мартинес, който се разписа, но голът беше правилно отменен за засада.

След почивката Интер натисна и пропусна няколко отлични възможности да изравни. Първо Лукаку засече с глава, но покрай целта. После Марсело Брозович получи подаване на чиста позиция, но шутът му беше блокиран.

В 52-ата минута Лопес обра овациите с брилянтна намеса. Лукаку се отскубна и намери Мартинес успоредно на голлинията. Лаутаро засече от вратарското поле, но вратарят с фамозна намеса изби. Аржентинецът получи контузия при пропуска и се наложи намесата на медицинския екип.

В 56-ата минута логичното се случи и "нерадзурите" изравниха. След центриране от корнер, Милан Шкриняр беше изпуснат и с глава матира Лопес за 1:1! Интер можеше да стигне и до светкавичен обрат, но вратарят спаси диагонален удар на Хакими след контра.

В 63-ата минута гостите все пак поведоха. Хакими напредна и стреля силно от наказателното поле. Топката влетя неспасяемо в горния ляв ъгъл, отбивайки се от гредата за 2:1! После Рома натисна, но така и не можеше да създаде опасно положение. В 85-ата минута Ханданович изби удар на Джанлука Манчини. От последвалия корнер защитникът все пак вкара, за да оформи крайното 2:2!

Рома – Интер 2:2

Голмайстори: 1:0 Пелегрини (17), 1:1 Шкриняр (56), 1:2 Хакими (63), 2:2 Манчини (86)

Рома: Лопес, Манчини, Смолинг, Ибанес, Карсдорп, Вилар, Верету (79-Кристанте), Спинацола (73-Перес), Пелегрини, Мхитарян, Джеко (87-Майорал)
Треньор: Пауло Фонсека

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони, Хакими (82-Коларов), Барела, Брозович, Видал (62-Галярдини), Дармиан (34-Йънг), Лаутаро (77-Перишич), Лукаку
Треньор: Антонио Конте

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълт картон: Смолинг, Манчини, Вилар (Рома); Лукаку, Бастони, Перишич (Интер)