Интер изигра най-силния си мач от началото на сезона в Серия "А" и победи само с 2:0 Ювентус в голямото дерби на Ботуша, играно на "Джузепе Меаца".

Успехът за "нерадзурите" можеше да е много по-изразителен, ако не бяха пропуските пред Войсчех Счесни. Над всички в Дерби д‘Италия беше Николо Барела, който асистира на Артуро Видал през първото полувреме и след почивката сам се разписа. Голът му дойде след феноменален дълъг пас на Алесандро Бастони.

За всички 90 минути Юве така и не успя да се противопостави на Интер и логично допусна втора загуба в калчото. След нея шампионите се смъкнаха на 5-то място в класирането с 33 точки. Интер се изравни на върха с Милан с по 40 т., като "росонерите" утре гостуват на Каляри.


Единственият голям отсъстващ за Антонио Конте беше Данило Д‘Амброзио. По фланговете действаха Ашраф Хакими и Ашли Йънг, атаката поведе атомното дуо Лаутаро Мартинес-Ромелу Лукаку или Ла-Лу, които преди дербито бяха вкарали 21 от 43-и гола на миланци в калчото. В халфовата линия игра четирикратният шампион на Италия със "Старата госпожа" Артуро Видал.

Юве беше без Матайс де Лихт, Хуан Куадрадо и Алекс Сандро, които са с коронавирус. Титуляри започнаха ветеранът Джорджо Киелини и Джанлука Фработа. Възстановеният Федерико Киеза също стартира, в предни позиции Андреа Пирло заложи на Алваро Мората и неудържимия Кристиано Роналдо, който до момента е вкарал над 40% от головете на Юве на Ботуша.

Маестрото за първи път се изправи от скамейката срещу бившия си треньор Конте, който даде началото на 9-годишната доминация на Ювентус на Ботуша. От своя страна наставникът на "нерадзурите" беше загубил и трите си мача в Серия "А" от Юве (два с Интер и един с Аталанта). За капак гостите имаха само 1 загуба в последните си 10 шампионатни двубоя на "Джузепе Меаца" срещу големия съперник. Тя беше през есента на 2016 г. – 2:1 за "нерадзурите". В останалите случаи "бианконерите" постигнаха 5 успеха, 4 срещи завършиха наравно.

Дербито започна със заря до стадиона, на терена също имаше фойерверки. Още в началото гол на Кристиано Роналдо беше отменен за засада, а 120 секунди по-късно Интер поведе. Николо Барела центрира на далечната греда, Артуро Видал изскочи от дълбочина и с глава матира Войсчех Счесни за 1:0! После чилиецът можеше да вкара втори гол в мача, но не успя да отправи хубав удар от чиста позиция.

"Нерадзурите" продължиха да създават неприятности на защитата на "Старата госпожа" и шут на Марсело Брозович беше уловен от вратаря. После Ромелу Лукаку напредна и стреля след контра, но Счесни спаси. При добавката Лаутаро Мартинес прати топката далеч от целта. Домакините не спираха да създават опасности след бързи атаки и по-късно аржентинецът отново не уцели вратата.

До края на полувремето Интер продължи да доминира и Лукаку направи непростим пропуск. Той беше намерен от Барела на чиста позиция фронтално срещу вратата. Ударът му обаче беше нескопосан от Счесни отрази.

В 52-ата минута логичното се случи и "нерадзурите" поведоха с 2:0. Алесандро Бастони с фамозен пас през повече от половината терен изведе Барела сам срещу Счесни. И халфът с мощно изпълнение точно под горната греда матира полския национал за 2:0! Андреа Пирло бързо взе мерки и направи тройна смяна. В игра влязоха Деян Кулушевски, Уестън Маккени и Федерико Бернардески, които замениха съответно Аарън Рамзи, Адриен Рабио и Джанлука Фработа.

След час игра американският халф на Юве засече с глава центриране от корнер, но в ръцете на Самир Ханданович. В 64-ата минута кошмарът за шампионите можеше да стане пълен, но Марсело Брозович не уцели вратата. В 70-ата минута Лаутаро финтира Джорджо Киелини и потърси далечния ъгъл, но отново прати топката в аут. После "бианконерите" се опитваха да атакуват, но така и не можаха да създадат опасност пред противниковата врата чак до 87-ата минута.

Тогава Федерико Киеза шутира, но Ханданович с фантастична намеса спаси. В 90-ата минута Ашраф Хакими стреля мощно в аут, до края не падна нов гол и Интер победи големия съперник за първи път от 4,5 г.

Интер – Ювентус 2:0

Голмайстори: 1:0 Видал (13), 2:0 Барела (52)

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони, Хакими, Барела, Брозович (77-Галярдини), Видал, Йънг (72-Дармиан), Лукаку, Лаутаро (86-Санчес)
Треньор: Антонио Конте

Ювентус: Счесни, Данило, Бонучи, Киелини, Фработа (58-Бернардески), Киеза, Рабио (58-Маккени), Бентанкур, Рамзи (58-Кулушевски), Роналдо, Мората
Треньор: Андреа Пирло

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Йънг, Барела (Интер); Бонучи, Мората (Ювентус)