Шампионът Интер триумфира със Суперкупата на Италия, след като победи с 2:1 в уникална драма с продължения носителя на националния трофей Ювентус на своя стадион „Джузепе Меаца“. В редовното време двата тима си отбелязаха по един гол чрез Уестън МакКени и Лаутаро Мартинес от дузпа. Победата донесе Алексис Санчес секунди след изтичането на 120-ата минута.

Така „нерадзурите“ завоюваха за шести път отличието в 34-ото издание му издание. Успехът в спора за този трофей е втори за Интер в сблъсък срещу Ювентус. Първият дойде през 2005 година. Сега новият треньор на „нерадзурите“ Симоне Индзаги спечели първата си купа начело на тима.

Интер игра по-добре през по-голямата част от мача, но не стигна никак лесно до триумфа. Хората на Макс Алегри поведоха в резултата чрез Уестън Маккени, а „нерадзурите“ изравниха от дузпа чрез Лаутаро Мартинес, като и двата гола паднаха през първото полувреме. След почивката никой не вкара и битката за трофея отиде в продълженията.

Домакините в двубоя разчитаха на почти изцяло титулярния си състав, докато гостите имаха немалко кадрови проблеми.

Двубоят започна с мощен натиск на Интер, на който Ювентус се опитваше да противодейства с висока преса. Още преди да изтече 2-ата минута „нерадзурите“ стигнаха до първото си голово положение. Един Джеко стреля с глава,но не уцели целта. Малко след това и Стефан де Фрай след корнер отправи удар с глава, а кълбото премина на сантиметри от гредата.

Последва пропуск и на Лаутаро Мартинес, чийто шут също не порази целта. В 11-ата минута Интер предяви претенции за дузпа след свличане в пеналта на Николо Барела при сблъсък с Джорджо Киелини. Реферът Даниеле Довери и ВАР не видяха основание да отсъдят наказателен удар.

Хората на Макс Алегри постепенно поизравниха играта и на свой ред също погледнаха по-смело към вратата на Ханданович. Федерико Бернадески се свлече в пеналта в 22-ата минута, но и „бианконерите“ не получиха дузпа.

Оживлението в редиците на Юве имаше ефект. Уестън МакКени откри резултата за „Старата госпожа“ в 25-ата минута. Алваро Мората центрира към американеца, който с глава матира Ханданович – 0:1.

Малко след това късмета си пробва Кулушевски, чийто шут от дистанция премина далеч от целта. Интер отговори с удар на Чалханоглу в аут. В 31-ата минута турският халф отправи нов изстрел, спасен от Перин.

Интер стигна до равенството в 34-ата минута, когато получи право да изпълни дузпа. Матия де Шилио подкоси Джеко в наказателното поле. Лаутаро Мартинес стреля безпощадно от бялата точка – 1:1.

До паузата не паднаха повече попадения, а двата тима не рискуваха излишно.

След почивката се откриха две прекрасни възможности пред Федерико Бернадески, който не успя да изведе Юве отново напред.

Интер отговори с удар с глава на Дъмфрис в 59-ата минута, отразен от Перин. Стражът на „бианконерите“ се прояви страхотно и при нови две положения пред вратата му. Първо той спаси удар с глава на Мартинес, а след това се справи и с удар на Перишич.

До края на редовното време и двата тима продължиха да търсят победата, но с доста премерен риск и чистите положения липсваха. Така двубоят влезе в продължения.

Отличен шанс за гол се откри пред резервата на Интер Алексис Санчес в 96-ата минута. Чилиецът стреля с глава след корнер, но кълбото премина на сантиметри от дясната греда.

Юве отговори с неточен шут на Дибала. В добавеното време на първото продължение Матия Перин пак спаси „бианконерите“, отразявайки удар с глава на Хоакин Корея.

През второто продължение Интер владееше инициатива и се опитваше да стигне до победата без да чака лотарията на дузпите, за които явно се настроиха в лагера на Юве.

Пълната драма настъпи в 120-ата минута, когато  Алексис Санчес заби гола с последното действие в мача след огромен гаф в защитата на бианконерите. Алекс Сандро отигра с гърди към Киелини при центриране в пеналта. Централният защитник обаче закъсня и Матео Дармиан успя да го изпревари. Последният подаде към Санчес и чилиецът от няколко метра прати топката в мрежата за 2:1 и доведе до екстаз трибуните на „Сан Сиро“.

Интер – Ювентус 2:1

Голмайстори: 0:1 Уестън МакКени (25')1:1 Лаутаро Мартинес (35'-дузпа), 2:1 Алексис Санчес (120')

Интер: Ханданович, Шкринияр, Де Фрай, Бастони, Дъмфрис, Барела Брозович, Чалханоглу, Перишич, Джеко, Мартинес

Ювентус: Перин, Де Шилио, Киелини, Ругани, Сандро, МакКени, Бернардески, Рабио, Локатели, Кулушевски, Мората