Белгийският адвокат Себастиен Ледюр в дълго интервю за местния вестник La Libre хвърля светлина върху причините и преговорите, които върнаха Ромелу Лукаку в Милано, за да облече отново фланелката на Интер. Експертът по спортно право, който се грижи за интересите на Биг Ром, говори за всичко, като се започне от ролята му в сделката, която според него „не би била възможна без смяната на собствеността в Челси“.

„Познавам Ромелу от пет години, както и майка му. Той започна да си задава определени въпроси и майка му говори за това в банката, така че се свързахме. Срещнахме се два или три пъти, след което тя ми предложи да се запозная с децата й и лека-полека спечелих доверието на Лукаку. По това време той вече беше решил да се раздели с Мино Райола и да се довери на Федерико Пасторело. Фактът, че последният не участва в преговорите между Интер и Челси, не означава нищо. Вече не е новост определени дела да се следят от адвокати и правни експерти. Напротив, става тенденция сред елитните играчи. Мбапе и Гризман го направиха дори преди Азар и Де Бройне. Неймар също може да разчита на антураж от десетки хора, които работят за него, като се грижат за различните аспекти на всяка операция“, споделя Ледюр.

„Преговорите бяха много сложни. В началото никой не мислеше, че може да се получи. Как е възможно играч, продаден за повече от 100 милиона, да се върне година по-късно в същия клуб, който няма пари да го купи? А и от миналото лято отношенията между Интер и старото ръководство на Челси бяха доста обтегнати. Без смяната на собствеността трансферът не би бил възможен. За това помогнаха и добрите отношения между новите собственици на сините и Roc Nation – американският лейбъл на Jay-Z, сред чиито клиенти е и Лукаку. Това допринесе преговорите да станат приятелски и по-свободни“, добавя адвокатът.

Ледюр разсейва мита, че известното интервю на Ромелу пред Sky и предизвикало срива в отношенията му с Томас Тухел е задействало първите контакти между белгиеца и Интер.

„Тези думи дойдоха от сърцето и може би бяха несръчни. Това бе резултат от лична инициатива, която без съмнение не би се повторила. Лукаку понесе последствията до края на сезона, но атмосферата беше отровена. Всичко това ме накара да разбера, че след като е на 29 години и е на върха на кариерата си, той не може да си позволи да губи време и да пропилее още една година. Не е тайна, че Ромелу не беше на вълната на своя треньор, но преговорите за връщането му в Милано започнаха едва в края на сезона. Няколко срещи лице в лице между май и юни, но повечето от тях бяха направени по телефона или видеоконферентни. Беше необходимо да напредваме стъпка по стъпка и с интелигентност“, разкрива Ледюр.

„Имаме директна връзка, той винаги е бил наясно с всичко и е присъствал лично на най-важните срещи. В моята философия има нужда от максимална прозрачност с играча, защото в крайна сметка той е този, който трябва да контролира ситуация. Лукаку със сигурност направи някои жертви в икономическо отношение, но много по-малко, отколкото твърди пресата. Четох, че е щял да намали заплатата си с една трета или дори наполовина, но това е невярно. Лукаку ще бъде най-добре платеният играч в Серия А, тоест остава фактът, че всички замесени страни направиха отстъпки. Моята работа е да служа на интересите на играча, със сигурност не на тези на Челси или Интер“, казва адвокатът.

„Интер със сигурност не бе единственият отбор, който се интересуваше от играча. Няма да назовавам имена, защото единственото желание на Ромелу бе да се завърне в Милано“, завършва адвокатът.

Адреано СЕУ. „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт 

Снимка: БГНЕС