Историята трябва да се уважава, но тя може да бъде и променена. Еверест за Интер се казва Байерн, а за треньора Симоне Индзаги задачата е да обърне една неприятна и опасна тенденция. Как ще се случи? С точните и остри думи към отбора в стаята за видео. Проучването на съперника ще доведе до различна тактическа нагласа в дефанзивен план и някои промени във формацията. Дори цената за това да е жертването на важни елементи.

Интер в миналото три пъти е бил домакин на Байерн, но е загубил всичките мачове – 1:3 през 1998 г. за Купата на УЕФА, 0:2 през 2006 г. в ШЛ (групова фаза) и 0:1 през 2011 г. пак в турнира на богатите (осминафинал). Сега е необходимо обръщане на курса. Важи за клуба, а също и за треньора, който събра играчите, както обикновено, два дни след предишния им ангажимент. Този път Симоне бе длъжен да акцентира енергично върху някои теми, не само тактически. Призивът е за повишено внимание и концентрация, визирайки ситуациите при допускането на втория и третия гол в дербито срещу Милан. Нерадзурите в момента не са много различни от състава през миналия сезон, който в дълги периоди успяваше да изгради непреодолима стена за съперниците. Това касае цялото представяне на отбора в дефанзивен план, чието рязко понижаване говори за спад в нивото на същите тези футболисти. Отговорът на проблема е най-вече в главите и мотивацията. Възможните промени тепърва се обмислят в часовете преди двубоя с Байерн, като някои хипотези вече си проправиха път в пространството.

Един Джеко се очаква да бъде титуляр заедно с Лаутаро Мартинес в атака, след като започна от пейката в дербито. Вариацията с босненеца не е единствената, която се предвижда. В главата на Индзаги се обмисля вариантът за рокади по цялата лява верига. Много е възможно Димарко да замени Бастони, който изпитваше големи трудности срещу Милан. Подобна смяна ще гарантира повече скорост при изнасянето на топката, а и по-добро противодействие срещу скоростните нападатели на съперника. Малко по-напред Госенс трябва да трупа минути. Германецът има нужда от постоянство, защото редуването вътре/вън не е добро за него.

Актуален е и въпросът с Мхитарян, който се включи добре в градското дерби и този детайл не е избягал от полезрението на Индзаги и неговия щаб. Кандидатурата на арменеца за титулярно място (за сметка на Барела или Чалханоглу) не бива да се подценява, но този въпрос ще се решава до последно преди срещата с мюнхенци. Тактиката на Индзаги трябва да започне от разбитата защитна фаза, защото там проблемите изглеждат най-видими. Основна цел е да не се оставя празно пространство на спринтьорите от Байерн. И най-вече да се намали броят на подаръците за противника, което се оказва истинският Еверест за изкачване. Защото нерадзурите вече твърде много бяха провалени от индивидуалните грешки.

Байерн е отборът, който Интер победи на финала в ШЛ през 2010-а, но сега реалностите са коренно противоположни. За последните 10 сезона баварците имат 3 финала и още 4 полуфинала, докато в скромния актив на нерадзурите за същия период личат само две минавания на групите, продължили с отпадания още на осминафиналите. Твърде малко и недостатъчно.

Давиде Стопини, "Гадзета дело спорт"

Превод на "Тема спорт"