24 гола паднаха в осемте мача от Шампионската лига във вторник вечер. Макар че все още се намираме едва в третия кръг от груповата фаза, за някои от тимовете вчерашните двубои бяха ключови и ги доближиха максимално до преодоляване на групата, други вече се засилиха към ранно отпадане.

Очакваният с най-голям интерес сблъсък между Интер и Барселона завърши с минимална победа за "нерадзурите" след много оспорвана игра и скандал около няколко съдийски решения. В другия мач от група "C" Байерн Мюнхен нямаше никакви проблеми да разгроми с 5:0 Виктория Пилзен.

В група "А" Ливърпул гонеше задължителна победа у дома срещу Рейнджърс и я постигна с голове от пряк свободен удар на Трент Александър-Арнолд и от дузпа на Мохамед Салах.

По същото време лидерът в групата Наполи постигна още една гръмка победа и смаза Аякс с 6:1 като гост.

Кои са акцентите от тези двубои и какви изводи можем да си направим след видяното във вторник вечерта?

 

1. Съдийството може да изхвърли Барса от турнира

Всичко беше срещу Барселона на "Джузепе Меаца" в една вечер, която може да коства второ поредно отпадане на тима още в групите на Шампионската лига.

Атаките на каталунците не водеха до нищо, Левандовски изчезна някъде между защитниците на Интер, Дембеле взимаше грешните решения при постоянните си пробиви по фланга, а Рафиня изигра крайно разочароващ мач. За капак беше допуснат гол в най-неподходящия момент в продължението на първата част, докато през втората съдиите закопаха "блаугранас".

Първо беше отменен голът на Педри заради съвсем неволна игра с ръка на Ансу Фати, а във ВАР стаята по някаква причина не успяха да видят, че към края Дъмфрис изби топката с ръка в наказателното си поле.

Дори само заради последната ситуация, Шави и отборът му има защо да си мислят, че заслужаваха нещо от този мач. В случай, че каталунците наистина отпаднат още в тази фаза на Шампионската лига, със сигурност ще посочат съдийството в този мач като основна предпоставка за провала.

Сега отборът е притиснат до стената. Следващата седмица Барса посреща Интер на "Камп Ноу" и всичко друго, освен победа, почти сигурно ще означава край на надеждите за преодоляване на групата.

Ако Шави още веднъж не успее да премине груповата фаза на турнира, и то след звездната лятна селекция, напрежението върху него рязко ще се увеличи, а критиките ще бъдат безмилостни. На всичкото отгоре, контузиите в отбора се трупат, и то точно преди дербито с Реал Мадрид на 16 октомври.

 

2. Интер трябва да използва получения импулс, за да спаси сезона

Бъдещето на Симоне Индзаги изглеждаше все по-несигурно след последните резултати в Серия "А", където Интер затъва все повече. "Нерадзурите" загубиха четири от последните си шест шампионатни мача и влязоха в сблъсъка с Барселона като пълни аутсайдери.

Но планът на треньора сработи, той остави на гостите владението на топката и разчиташе на контраатаките - в резултат Интер беше по-опасният отбор на терена през повечето време.

Началото на кампанията меко казано не е според очакванията, но победата над Барселона дава съвсем нов импулс на Индзаги и футболистите му. Точка на "Камп Ноу" през следващата седмица най-вероятно ще е достатъчна, за да бъде преодоляна групата. Интер се нуждаеше точно от нещо такова, за да тръгне сезонът в далеч по-положителна посока.

3. Байерн направи на пух и прах твърденията за криза

Кой каза, че така наречената "група на смъртта" ще е трудна за Байерн? В последните години германският хегемон няма никакви проблеми в тази фаза от надпреварата и доказателството е, че вече държи вечния рекорд по поредни мачове без загуба в групите на Шампионската лига.

В продължение на 5 години и в общо 31 мача не се намери кой да победи Байерн в груповата фаза, а още по-показателно е, че 28 от тези 31 мача завършиха с победа за баварците.

Нищо чудно, че те водят с пълен актив в групата и са почти сигурни за първото място в крайното класиране. Приказките за криза и напрежението, което се беше появило преди паузата за националните отбори, вече изглеждат далечен спомен след две чисти победи с голова разлика 9:0.

Първо беше отнесен Байер Леверкузен в първенството, а снощи Виктория Пилзен си тръгна с пет гола във вратата си - като и в двата случая разгромите можеха да бъдат много по-тежки.

След историческите 4 поредни мача без победа в Бундеслигата, баварската машина отново превключи на високи обороти. В първенството едва ли има какво да спре отбора на Юлиан Нагелсман за първото място, така че вече се очакват мачовете на истината в елиминациите на Шампионската лига. 

 

4. Летящият Наполи продължава да впечатлява

Наполи заслужава повече внимание за това, което прави през този сезон. Отборът беше обновен, след като няколко от ветераните напуснаха, но вместо да настъпи период на колебания, неаполитанците са непобедени във всички турнири и играят шеметен футбол.

Те са на първо място в Серия "А" с най-резултатното нападение в калчото, смазаха Ливърпул с 4:1, а във вторник вечер намериха поредната си жертва в лицето на Аякс.

Нидерландците отнесоха най-тежката загуба в евротурнирите за цялата си история, най-тежкото си домакинско поражение и най-голямата си загуба във всички турнири от 1964 г. насам.

За Наполи пък това беше седма поредна победа във всички турнири и тя беше постигната с летящ футбол, въпреки лошото начало и допуснатия още в 9-ата минута гол.

Футболистите на Лучано Спалети започнаха страхотно и миналия сезон, но не успяха да задържат темпото. Сега те вече гледат към елиминациите в Шампионската лига, но трябва да покажат, че са научили урока си и че са способни да продължат да надграждат.

 

5. Глътка въздух, но и още теми за размисъл в Ливърпул

За "червените" има и добри, и лоши новини, но добрите са повече. Играчите на Клоп си свършиха работата срещу Рейнджърс и взеха много важни три точки, с които вече дишат по-спокойно на второто място в група "А".

Жестоко критикуваният Трент Александър-Арнолд се разписа по прекрасен начин, което би трябвало да се отрази добре на поразклатеното му самочувствие (макар че няма да намали критиките към играта му в защита). Ливърпул пък опази суха мрежа, което си е постижение при всички проблеми в отбрана напоследък, дори и срещу съперник толкова далеч от класата на "мърсисайдци".

Мениджърът изпробва нова схема (след само една тактическа тренировка, както самият той обясни) и тя доведе до доста създадени положения, превърнали вратаря на съперника Алан Макгрегър в герой с 8 спасявания. Проблемът е, че този път Ливърпул трудно реализираше и доминацията не донесе особена резултатност, а мачът беше решен от две статични положения.

Дарвин Нунес пък отново не успя да се разпише, въпреки своите 4 точни удара. Все пак уругваецът направи добро впечатление с активността си и показа подобрена сработеност с отбора. Отново видяхме, че проблемите на Ливърпул са дълбоки и няма да изчезнат при 1-2 добри резултата. Но Клоп показа готовност за тактически промени и се забелязват признаци на освежаване.

 

Материал на webcafe.bg