Едно от първите неща, които Лаутаро Мартинес направи след победата над Аталанта през миналия уикенд, беше да пусне видео до тифозите от тунела в Бергамо. „Това беше за вас – каза той с усмивка. – Всичко, което правим, е, за да бъдете щастливи! Силна прегръдка от мен!“

Аржентинецът е съвсем наясно с ролята си на капитан и в социалните мрежи е много активен този сезон. Но не това го прави най-забележителния футболист в Серия А. С попадението за успеха срещу Аталанта с 2:1, Лаутаро вече има на сметката си 12 в първите 12 мача. Това е впечатляващо, защото отдавна играч на Интер не е правил подобен старт. Или ако бъдем по-точни, говорим за сезон 1958/59, когато Антонио Валентин Анхелило се разписва 19 пъти в първите 11 срещи.

Но ако погледнем нещата в перспектива, капитанът на Интер има пред себе си вълнуващо предизвикателство. „Гадзета дело Спорт“ смята, че той се движи в график, който би му позволил да вкара около 40 попадения този сезон. Това пък ще означава, че Лаутаро може да счупи рекорда за най-много голове през един сезон, който е 36. Постигнат е от двама футболисти, при това в последните 8 години. Първи е сънародникът му Гонсало Игуаин с екипа на Наполи през 2015/16, а след него същото постижение записва и Чиро Имобиле от Лацио през 2019/20.

Ако погледнем графика на двамата по пътя към рекорда, нападателят на Интер се намира по средата. Игуаин имаше 8 попадения след първите 11 мача, а Имобиле 13. Но с една уговорка. Футболистът на Лацио изпълняваше дузпите, докато в Интер тази отговорност е поверена на Чалханоглу.

Мартинес обаче не мисли за „Златната обувка“, макар че през 2023 г. единствено Хари Кейн в петте големи първенства е вкарал повече от него. Голмайсторската корона е цел, но значително по-важно е скудетото. „Зная колко е важно, но на първо място мисля за Интер – каза аржентинецът точно преди двубоя в Бергамо. – Освен с голове се опитвам да помогна с асистенции и тичане!“

„Гадзета дело Спорт“ описа наскоро и това, с което нападателят се отличава спрямо представянето си в предишните сезони. Макар че статистиката е категорична – от 6-те гола след идването си от аржентинския Расинг през 2018-а до 21 миналия сезон, всяка година играчът подобрява постижението си. Но с лентата на ръката сега е добавил „чувство за принадлежност и дух, които надхвърлят всичко, дори головете“.

Подобна констатация няма как да не бъде добра новина за тифозите, още повече че говорим за едни от фундаменталните ценности в Интер. „Лаутаро е символът на новия курс, който е поел клубът – казва още авторитетният милански всекидневник. –Той е типичният любимец на нерадзурите, защото в негово лице те виждат саможертвата и желанието, които всеки тифозо е готов да направи на терена“.

Заради влиянието му изпълнителният директор Бепе Марота е категоричен: „Искаме да го превърнем в символ на Интер!“. Президентът Стивън Жан пък вече е дал зелена светлина да стартират преговори за доживотен договор при възможно най-добри условия.

Но междувременно Лаутаро гледа да свърши своята задача на терена. „Победата над Аталанта беше много важна, защото този отбор не беше допускал гол у дома до момента. Видя се и че ние сме достатъчно зрели за най-важното – да страдаме“, казва той.

Скудетото е голямата цел. Ако Интер спечели, то няма да бъде първото за капитана. „Но ще бъде неговото скудето, с подпис – добавя „Гадзета дело Спорт“. – Защото Интер е в краката му!“

Материал на Васил Колев