Печално известният бивш изпълнителен шеф на Ювентус и главно действащо лице в скандала с уредените мачове "Калчополи" Лучано Моджи издаде автобиография. Както може да се очаква от човек, прекарал толкова дълго време в света на футбола, в нея има доста пикантни подробности, останали скрити за външните наблюдатели.

Бившият бос разкрива, че настоящият треньор на бианконерите Антонио Конте е бил истинският лидер на тима през годините, макар и оставайки в сянката на звездите на тима.

"Ако Дел Пиеро наистина беше лице и символ на Ювентус, нямаше да се пазари за пари и да подписва договорите си след тежки и изтощителни преговори. Зидан беше гений, но не беше лидер. В Юве човекът, който водеше другите след себе си, на терена и в съблекалните, беше Антонио Конте", твърди Големия Лучано.

Моджи прави признанието, което тифозите на Интер чакаха 16 г. Става дума за скандален епизод от мача между Юве и нерадзурите през 1998 г., когато миланският тим бе ощетен от рефера.

"Относно ситуацията с нарушението на Юлиано срещу Роналдо, след всичките тези години ще кажа, че бих отсъдил дузпа", признава Моджи, преди да се впусне в контраатака. "Най-скандалното нещо обаче беше реакцията на интеристите – бурна и безразсъдна. Държаха се отвратително."

Моджи признава, че през 1998 г. е подписал договор с Интер. Първата му задача, поставена от Масимо Морати, била да продаде Франческо Мориеро. Мениджърът го пласирал в Мидълзбро, но впоследствие бил уведомен от Морати, че крилото е преподписало договора си с нерадзурите. Тогава Големия Лучано заявил на президента на Интер, че никога няма да работи за него.

Бившият бос на Юве говори и за скудетото, което тимът изпусна през 2000 г., когато в последния кръг загуби от Перуджа и шампион стана Лацио. Тогава двубоят бе прекъснат за почти час и половина, но в крайна сметка се игра на наводнен терен.

"Загубихме заради съдията Пиерлуиджи Колина", твърди Моджи в автобиографията си. "Това беше една от най-срамните страници в историята на калчото. Но в онзи ден аз допуснах голяма грешка. Трябваше да извадя отбора и да го закарам вкъщи.

Така или иначе, през май 2000 г. шефовете на Милан сигурно доста са се смели, защото историческият им съперник Ювентус загуби първенството. Може би Колина също се е посмял тайничко, като се имат предвид записите на телефонните разговори, които изплуваха по време на "Калчополи" и от които проличаха приятелските му отношения с ръководството на миланистите", се казва в книгата.