Едно от нещата, върху които критиците на Антонио Конте акцентираха най-силно през втората и третата му година начело на Ювентус, беше фактът, че той не върти достатъчно състава си.

Този подход даваше особено негативни резултати на европейската сцена, където настоящият селекционер на Италия редовно пускаше единайсеторки, почти идентични с тези от предходния кръг в Серия А.

Най-черният пример в това отношение бе полуфиналът реванш срещу Бенфика в Лига Европа, в който Старата госпожа не успя да разпечата отбраната на гостите и се прости с надеждата да излезе в решителния сблъсък за отличието на собствения си стадион. Във въпросния двубой десет от единайсетте играчи в стартовия състав бяха играли само три дни по-рано в шампионатната среща с опашкаря Сасуоло, въпреки че бианконерите на практика си бяха осигурили скудетото.

Конте често повтаряше, че приоритетът на Ювентус е титлата. Той обаче пропускаше да се възползва от огромната разлика в класите между състава на торинци и повечето им съперници в калчото, за да дава почивка на ключовите си изпълнители.

Да вземем домакинството на Юве срещу новака Чезена в сряда. Ако Конте все още бе начело на бяло-черните, той вероятно щеше да пусне най-силния си възможен състав, оправдавайки се с факта, че Рома също спечели първите си три мача.

Наследникът на Конте Масимилиано Алегри избра различен подход в двубоя, който Ювентус очевидно нямаше да има никакви проблеми да спечели. Карлос Тевес, който се разписа на четири пъти в последните три мача, остана на пейката заедно с Пол Погба и Квадво Асамоа. За това пък на терена се появиха Джовинко, Патрис Евра и Артуро Видал, докато Роберто Перейра запази мястото си. Като се добавят и някои контузии, бианконерите на практика започнаха срещата само с шестима „титуляри“.

Така част от големите звезди на Юве получиха възможността да си поемат дъх по време на сгъстения и напрегнат цикъл в началото на сезона. Идната сряда Старата госпожа ще гостува на Атлетико (Мадрид), преди да посрещне Рома в Торино в неделя.

Ротацията е абсолютно задължителна, ако бяло-черните искат да намалят поне малко изоставането си от европейските гиганти Реал, Байерн и Челси.

В сряда вечерта Ювентус победи без проблеми. Домакините владяха топката в над 70% от игровото време, имаха пълно териториално превъзходство и позволиха на Чезена да отправи само един удар към вратата. Най-добрата новина бе играта на възстановения от контузия Видал. Чилиецът не беше в оптимално състояние и призна на почивката, че е малко уморен и не се чувства напълно готов.

Но дори и „на куц крак“ халфът е неудържим като природна стихия. Той откри резултата от бялата точка, а след почивката се разписа от границата на наказателното поле. Десет минути преди края Видал бе изпратен със заслужени аплодисменти при смяната си, малко преди Лихтщайнер да направи  резултата класически.

Джовинко бе доста активен в един от редките си мачове. Той застраши вратата на гостите на няколко пъти и удари греда, докато Клаузио Маркизио започва все повече да свиква с ролята на Андреа Пирло.

Най-негативният момент за Юве бе летаргичното представяне на Фернандо Йоренте, който разочарова за пореден път и бе сменен от Алваро Мората 20 мин. преди края (испанецът пропусна чисто положение).

Ювентус продължи идеалния си старт в Серия А и изглежда способен да завърши сезона с актив, достатъчно близък до рекордните 102 т. от миналата година. Торинци записаха пета поредна победа във всички турнири и продължават да са без допуснат гол. Ротациите на Алегри пък може да окажат важно влияние в дългосрочен план, за да може бианконерите този път да се представят достойно и в Европа.

Карло Гарганезе, Goal.com