Отсега няма как да знаем дали "Юве" ще извърши подвиг и ще елиминира европейския шампион "Реал", но първият полуфинал в Шампионската лига вече ни убеди окончателно в едно - в този шеметен сезон човекът, който донесе най-сериозния плюс на бианконерите, бе Масимилиано Алегри.

Да, той донесе повече от феномена Тевес и от гения Пирло, повече от победния тандем (шефове) Аниели - Марота, и повече от непоклатимата защита около най-добрия вратар за всички времена Буфон.

Алегри съумя да поеме учтиво в ръцете си "Юве", който Конте управляваше винаги с 1000 км/ч, бавно започна да го оформя без травматични промени (но като го направи изключително гъвкав), а за капак го изведе през най-тежките мачове с интелигентност, мярка, тактически познания и дори цинизъм.

И решителните мачове - от "Борусия" (Дортмунд) до "Реал", без да забравяме и "Лацио", ги спечели именно защото осъзнаваше докъде се простират границите на собствения му състав, както и слабите места на съперниците, върху които поработи до съвършенство.

Нито веднъж не се показа самонадеян, когато се налагаше да остави топката на противниците, защото това бе най-сигурният път (ако не и единственият), за да достигне до успеха, и удряше в точния момент.

Победата над "Реал", една голяма победа, бе поредният шедьовър на Алегри. И то пред очите на всички нас, журналистите, които смятахме, че за него ще бъде изключително трудно да поеме в ръце един отбор, толкова силно свързан с предишния си треньор (всъщност щяхме да си мислим същото и за всеки друг треньор, който би дошъл на този пост).

Шедьовър пред очите и на най-свирепия му критик Ариго Саки, който изисква от него и от всички останали задължително да имитират неговия неповторим "Милан". Само че бианконерите съумяха да постигнат някои от най-големите си успехи именно защото можеха повече да мислят и да разсъждават, отколкото да се хвърлят яростно в атака.

Това бе шедьовър и пред очите на Конте, който считаше състава на този "Юве" за прекалено слаб, за да се мери с кралете на Шампионската лига, но който днес се оказа големият губещ пред триумфите на бианконерите. Както и да завърши реваншът в Мадрид...

В едно от ъгълчетата на паметта ни остава един играч - Пол Погба. В решителните мачове той не беше на разположение на Алегри, той, който заради възрастта, техническите си качества и атлетични дарби е най-силният играч на днешния "Юве", една млада суперзвезда. И въпреки това "Реал" - дори "Реал", трябваше да отстъпи пред бианконерите. И ако това не е треньорски шедьовър...

Стефано Агрести,
в. "Тутоспорт" (Торино)