Италианският хегемон Ювентус започна успешно похода си към пета поредна Купа на Ботуша, след като победи с 2:0 като гост Болоня в мач от 1/8-финалите на турнира.

През всички 90 минути шампионите имаха пълно превъзходство на "Ренато Дал'Ара" и за миг не оставиха съмнение в далеч по-високата си класа.

Още в 9-ата минута Федерико Бернардески откри резултата след грешка в защитата на домакините, а след почивката младокът Мойс Кийс оформи крайното 2:0.

В следващия кръг Юве ще срещне победителя от двойката Каляри – Аталанта. В потока на "бианконерите" са още  Рома, Фиорентина и Торино, а в другия се намират Наполи, Милан Интер и Лацио. 


Филипо Индзаги пусна от 1-ата минута привлечените преди дни Роберто Сориано и Никола Сансоне. Титуляр започна и Ерик Пулгар, който по-рано днес поднови договора си с клуба до лятото на 2022 г. Рикардо Орсолини, който е собственост на "бианконерите", остана резерва. До него беше и опитният Родриго Паласио.

Макс Алегри заложи на голяма част от резервите си и Леонардо Спинацола записа официален дебют за шампионите. Младият Мойс Кийн за първи път в кариерата си започна титуляр за Юве и преди срещата единственият му гол за торинци беше именно срещу Болоня. В предни позиции 18-годишният талант беше подпомаган от Федерико Бернардески и Дъглас Коста. Пауло Дибала и Кристиано Роналдо седнаха на пейката.

Юве създаде опасност още в 3-ата минута. Дъглас Коста спаси топката от тъч и подаде към Матия Де Шилио. Той центрира в наказателното поле, където Мойс Кийн засече с глава, но на сантиметри от целта.

Малко по-късно хегемонът на Ботуша поведе. При дълго подаване на Леонардо Бонучи, вратарят Анжело Да Коста и Данило си попречиха и стражът изпусна топката. Федерико Бернардески веднага се възползва, овладя и с удар по земя прати кълбото в опразнената врата за 1:0!

След четвърт час Емре Джан отправи мощен удар, който премина покрай дясната греда. До този момент Болоня не беше създал нищо смислено в предни позиции и по-късно можеше да получи втори гол. Миралем Пянич от фаул намери Бонучи, но той не успя да засече.

В 21-ата минута капитанът на торинци в този мач Сами Кедира стреля по земя в аут. После и пред Кийн се откри добра възможност, но и неговият мерник изневери. В тези минути Юве имаше пълно превъзходство на терена и статистиката показваше 68% владеене на топката и 5 срещу 1 изстрел.

След почти половин час игра Бонучи засече с глава след корнер, но право в ръцете на Да Коста. В края на полувремето домакините пропуснах да изравнят, след като Мичел Дийкс стреля от непосредствена близост, но неточно.

Малко след подновяването на играта Юве стигна до втори гол и до голяма степен сложи точка на спора. Удар на Коста беше блокиран, но топката попадна в Кийн, който с едно докосване я прати в мрежата за 2:0! В 62-ата минута младокът напусна терена за сметка на Кристиано Роналдо.  

До края не падна нов гол и Юве заслужено се класира напред. 

Болоня – Ювентус 0:2

Голмайстори: 0:1 Бернардески (9), 0:2 Кийн (49)

Болоня: Да Коща, Калабрези, Данило, Хеландер, Матиело (69-Орсолини), Сориано, Пулгар, Сванберг (63-Донсах), Дийкс, Дестро (77-Паласио), Сансоне
Треньор: Филипо Индзаги

Ювентус: Счесни, Де Шилио, Бонучи, Киелини, Спинацола (80-Сандро), Джан, Кедира, Пянич, Коста (77-Дибала), Бернардески, Кийн (62-Роналдо)
Треньор: Макс Алегри

Болоня, ст.: "Ренато Дал'Ара"
Съдия: Федерико Ла Пена
Жълти картони: Сориано (Болоня); Бернардески, Де Шилио, Джан (Юве)