Ювентус направи огромна крачка към осма поредна титла в италианския футбол, след като победи с 2:1 прекия си съперник Наполи в Неапол и дръпна с 16 точки на върха на класирането 12 мача преди края на сезона в калчото.

"Имаме аванс от 16 точки и предимство в преките двубои. Без съмнение това е сериозна преднина, но все още не сме спечeлили титлата. Трябва да почакаме, докато всичко е сигурно и математически. Мисля, че ще ни трябват още 5-6 победи, за да си осигурим титлата", коментира старши треньорът Масимилиано Алегри.

Торинци получиха сериозен бонус в средата на първото полувреме, когато Кевин Малкюи върна лошо една топка назад, Кристиано Роналдо пресече пред наказателното поле и се опита да преодолее на скорост излезлия напред вратар Алекс Мерет. Стражът се хвърли в краката на португалеца в опит да избие кълбото в дъгата пред пеналта, Роналдо го прескочи и се строполи на терена, въпреки че не беше докоснат. Главният арбитър Джанлука Роки незабавно извади червен картон на Мерет заради спиране на голова ситуация, но не се консултира със системата за видеоповторения (ВАР).

"Това спорно решение повлия на мача. Мерет със сигурност не го докосна. Този червен картон не е категоричен, защото не беше сигурно, че Кристиано ще може да настигне топката. За мен този картон е пресилен. Има ВАР и съдията поне трябваше да го погледне на повторение. Защо иначе е въведена тази система?", заяви наставникът на Наполи Карло Анчелоти.

Миралем Пянич откри резултата от отсъдения фаул, а с човек повече Ювентус удвои аванса си 11 минути по-късно с гол с глава на Емре Джан.

В началото на второто полувреме Пянич също беше изгонен с втори жълт и червен картон заради игра с ръка, а след малко повече от час Хосе Кайехон намали след асистенция на Лоренцо Инсиние.

Инсиние можеше да спаси Наполи от поражение, но в 84-ата минута стреля в гредата от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Алекс Сандро в пеналта.

"След червения картон на Пянич през втората част загубихме концентрация, докато с помощта на феновете си Наполи ни притисна. Трябваше да си подаваме по-добре, но допуснахме доста неточности. При 10 срещу 10 на терена се защитавахме прекалено дълбоко в нашата половина и имахме много трудности.. За червения картона за съперника, според правилата, дори Мерет да не го е докоснал в такава ситуация, той трябва да бъде изгонен", каза Алегри.