15 от всичките 20 отбора в Серия А се обявиха против варианта с полузатворена Шампионска лига, която да стартира от 2024-а година.

Идеята е на президента на Ювентус Андреа Аниели, който предлага въвеждане на система с влизащи и изпадащи в Европейските клубни турнири. 24 от всичките 32-а отбора в Шампионската лига ще запазват местата си и за следващия сезон. Но предложението беше посрещнато буквално на нож от 15 клуба от италианската Серия А.

Милан, Рома, Фиорентина и Интер (Милано) се въздържаха при гласуването в италианската Футболна лига. Така се оказа, че единствено от Ювентус подкрепиха идеята. Старата госпожа работи в тясно сътрудничество с други водещи клубове от Англия, Испания, Германия и Франция.

"Подобен формат ще постави под сериозно съмнение доброто представяне на отборите в края на всеки сезон в Лигата. Ще се окаже, че ще има едва ли не абонирани отбори, които може и да не се стараят в местното първенство, но отново ще бъдат в Шампионската лига. А за малките Лиги това означава буквално неглижиране, се казва в изявлението на Италианската футболна лига.