Петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо подобри пореден рекорд в кариерата си. Той наниза четири гола за Португалия при снощната победа с 5:1 над Литва.

По този начин асът на италианския хегемон Ювентус вече е най-добрият реализатор в историята на евроквалификациите. Той има изумителните 25 попадения и задмина ирландеца Роби Кийн (23).

Освен това Роналдо изигра мач №160 за европейския първенец, в които се е разписвал 93 пъти. Така той се превърна в първия футболист от Стария континент, който минава кота 90.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fposts%2F3075952632431945&width=500" width="500" height="639" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

34-годишната звезда е и на 16 гола от световното постижение, което се държи от иранеца Али Даеи, който приключи кариерата за родината си с внушителните 109 точни изстрела. Отделно Роналдо има и 8 хеттрика за Португалия и общо 54 на национално и клубно ниво. "Той е най-добрият в света", не спести похвали селекционерът на иберийците Фернандо Сантош.

Селекционерът на Литва Валдас Урбанос също поздрави нападателя на Юве за представянето му. "Чухме, че можел да има проблеми на изкуствения терен. Но всички се убедихме, че футболисти от подобно ниво могат лесно да се адаптират към него. Може би им е още по-лесно на подобна настилка. Кристиано демонстрира класата си. Усетихме го не само ние, но и целият стадион", заяви спецът.

В класирането европейският първенец има 8 точки след четири мача и заема 2-ро място в класирането. В следващия кръг на 11 октомври Португалия е домакин на аутсайдера Люксембург.