Ювентус е на крачка от девета поредна титла в Италия, след като победи с 2:1 Лацио в дербито от 34-ия кръг на Серия "А", играно в Торино.

И двата гола за "бианконерите" бяха дело на Кристиано Роналдо. Той откри резултата в 51-ата минута от дузпа, а в 54-ата беше точен след асистенция на Пауло Дибала. Попадението от бялата точка беше историческо.

 

С него португалската звезда се превърна в първия футболист в историята, който има поне 50 гола в Серия "А", Ла Лига и Висшата лига. Петкратният носител на Златната топка стигна до тази кота за едва 61 мача, което също е рекорд сред играчите, дебютирали в елита на Ботуша от сезон 1994/95. До момента постижението се държеше от Андрий Шевченко, на когото му бяха нужни 68 срещи.

Голът за "орлите" беше дело на Чиро Иммобиле (83’) от дузпа, с което за първи път от сезон 1950/51 двама футболисти имат 30 или повече попадения в един сезон в калчото.

С успеха Юве увеличи аванса си на върха пред Интер на 8 точки, докато Лацио остава на 4-та позиция с 69 т. и е без победа в пет поредни двубоя, в които допусна четири загуби.


Гонсало Игуаин трябваше да започне титуляр за Юве, но получи мускулен проблем по време на загрявката и в последния момент беше сменен от Пауло Дибала. Хуан Куадрадо и Дъглас Коста действаха отдясно на фланга, а Родриго Бентанкур зае мястото на Миралем Пянич като медзала. До него в средата на терена играха още Адриен Рабио и Аарън Рамзи.

Лацио беше без Луис Алберто, Джони, Лукас Лейва, Стефан Раду, Хоакин Кореа, Сенад Лулич, Адам Марушич и наказания Патрик. Данило Каталди беше натоварен с ролята на Луис Алберто в полузащитата, а Джаван Андерсън за първи път започна титуляр в калчото след четири появи като резерва. Неговата обичайна позиция е по десния фланг, но сега премина вляво, за да смени Джони.

В началото на дербито Юве се опита да наложи натиск и в 9-ата минута фалцово изпълнение на Кристиано Роналдо профуча вляво покрай целта. 120 секунди по-късно Алекс Сандро можеше да се разпише във втори пореден мач, но нацели дясната греда. Лацио отговори след малко повече четвърт час, когато Данило Каталди си освободи пространство и опита шут от границата на наказателното поле, но в аут.

После Юве диктуваше събитията на терена, разменяше къси подавания в опит да се отвори противниковата защита и да се атакува в празните пространства. И тази тактика можеше да се увенчае с успех в 36-ата минута, когато Адриен Рабио се промуши през отбраната и се озова на стрелкова позиция. Мощният му удар обаче беше избит в корнер от Томас Стракоша. След неговото изпълнение Роналдо засече с глава, но встрани от десния стълб.

До края на полувремето Чиро Иммобиле пропиля чудесна възможност да даде преднина на Лацио. Нападателят стреля от средно разстояние, но гредата спаси Войсчех Счесни. След подновяването на играта шампионите пропуснаха да поведат. Дибала направи удивителен пробив в наказателното поле и шутира, но вратарят изби. Роналдо направи добавка от непосредствена близост, но защитник изчисти малко пред голлинията.

Малко по-късно Рабио отправи удар и топката срещна ръката на Бастош в наказателното поле. След допитване до ВАР главният съдия Даниеле Орсато посочи бялата точка. Зад топката застана Кристиано и с шут в долния ляв ъгъл откри резултата – 1:0! Така португалецът отбеляза своето попадение №50 в Серия "А" и изравни Иммобиле на върха в голмайсторската листа през този сезон, по 29 точни удара.

В 54-ата минута Ювентус удвои преднината си. Луис Фелипе сбърка фатално в центъра на терена, което позволи на Дибала и Роналдо да излязат сами срещу Стракоша. Аржентинският техничар не показа капка егоизъм и подаде към петкратния носител на Златната топка, за когото не беше проблем да се разпише пред опразнената врата за 2:0! След това Маурицио Сари веднага взе мерки, защото в последните три мача "бианконерите" на два пъти допуснаха обрати след преднина от два гола – срещу Милан (2:4) и Сасуоло (3:3). Треньорът извади от игра Дъглас Коста и Аарън Рамзи за далеч по-дефанзивните Данило и Блес Матюиди.

След малко повече от час игра Роналдо можеше да вкара хеттрик, но Стракоша улови удара му с глава. В 65-ата минута Дибала се справи с Бастош и центрира перфектно в наказателното поле. Там Кристиано се извиси над всички и засече, но този път гредата го спря от трети гол в сблъсъка. В 72-ата минута Дибала пропусна да се разпише. Той остана сам срещу Стракоша във вратарското поле, но стражът беше заел отлична позиция и спаси.

В 78-ата минута току-що появилият се на терена Андре Андерсон можеше да върне интригата в сблъсъка. Той нанесе удар от границата на наказателното поле, но Счесни с чудесна намеса изби. 5 минути по-късно Лацио все пак се върна в мача.

Леонардо Бонучи и Счесни не се разбраха, което принуди защитника да спъне Иммобиле в наказателното поле. От последвалата дузпа звездата на "орлите" не сбърка за 1:2 и изравни Роналдо в гонитбата за голмайсторския приз! Така за първи път от сезон 1950/51 двама футболисти имат 30 или повече попадения в един сезон. До края Лацио натисна и можеше да изравни, но Счесни спаси шута на Милинкович-Савич от фаул.     

Ювентус – Лацио 2:1

Голмайстори: 2:0 Роналдо (51-д, 54), 2:1 Иммобиле (83-д)

Ювентус: Счесни, Алекс Сандро, Де Лихт, Бонучи, Куадрадо, Бентанкур, Рабио, Рамзи (57-Матюиди), Роналдо, Дъглас Коста (57-Данило), Дибала (89-Ругани)
Треньор: Маурицио Сари

Лацио: Стракоша, Ачерби, Луис Фелипе (89-Фалбо), Бастош, Дж. Андерсон (66-Вавро), Пароло, Каталди (75-А. Андерсон), Милинкович-Савич, Ладзари (89-Моро), Иммобиле, Кайседо (66-Адекание)
Треньор: Симоне Индзаги

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Орсато 
Жълти картони: Сандро, Бонучи, Данило (Ювентус); Андерсон (Лацио)