Ювентус пропусна първата възможност да спечели девета поредна титла на Италия, след като загуби с 1:2 при гостуването си на Удинезе в мач от 35-ия кръг на Серия "А".

През първото полувреме на "Дачия Арена" шампионите бяха по-добрият отбор и се оттеглиха на почивката с аванс от 1:0 след хубав гол на Матайс де Лихт. Малко след подновяването на играта Илия Несторовски изравни и Юве натисна, но така и не успя да създаде добро положение пред Хуан Мусо. В продължението Секо Фофана със страхотен гол донесе успеха за домакините.

Така "бианконерите" остават с 80 точки, но победа над Сампдория в неделя ще им гарантира титлата и официално. Удинезе пък спечели много важен успех в борбата за спасение и вече има 39 т.


Завърналият се след наказание Стефано Окака поведе атаката на домакините. До него действаше Илия Несторовски, а звездата на отбора Родриго де Паул дърпаше конците в средата на терена. Аржентинският национал беше подпомаган от Кен Сема и Секо Фофана.

Даниеле Ругани очаквано смени Леонардо Бонучи в центъра на защитата за Юве. Във втори пореден мач Маурицио Сари заложи в халфовата линия на Родриго Бентанкур, Аарън Рамзи и Адриен Рабио. Миралем Пянич седна на пейката, там беше и Дъглас Коста за сметка на Федерико Бернардески, който изтърпя санкцията си.

Първият удар дойде в 5-ата минута, когато Кристиано Роналдо се опита да затрудни Хуан Мусо, но аржентинецът се беше пласирал добре и спаси. Малко по-късно Данило едва не си вкара автогол. Кен Сема центрира отляво, бразилецът се опита да изчисти с глава, но топката срещна страничната греда пред погледа на Войсчех Счесни, който не помръдна.

Срещата продължи да бъде двуостра и след почти четвърт час игра Брам Наутник върна рисковано към Мусо. Подаването беше в рамките на вратата, което се смята за фрапантна грешка, а стражът не беше подготвен. Той все пак успя да избие в корнер. След неговото изпълнение последва неуспешен опит за шут, но веднага след това изпълнението на Пауло Дибала беше добро и Мусо отново изби.

После Удинезе не можеше да изнесе топката от половината си, но в средата на полувремето Сема стреля силно от дистанция в аут. В 26-ата минута Юве организира страхотна атака. Дибала пусна пас към пеналта, Адриен Рабио много хитро прескочи за Кристиано Роналдо. Португалската звезда овладя и отправи мощен удар, който профуча на сантиметри от целта.

В 35-ата минута Родриго де Паул се опита да спечели дузпа за Удинезе, но главният съдия Масимилиано Ирати даде сигнал играта да продължи. Топката попадна в Сема, който си освободи пространство и стреля към долния ляв ъгъл, но Счесни спаси. В 41-ата минута Мусо не се затрудни от далечен шут на Роналдо, но 120 секунди по-късно вратарят капитулира.

След избита топка, Матайс де Лихт овладя и с невероятен удар по земя от около 25 м не остави шансове на аржентинския страж за 1:0 за Юве! Второто полувреме започна с възможност за Удинезе. Илия Несторовски беше изведен на добра позиция, но не успя да затрудни Счесни, който спокойно улови.

Юве отговори в следващата атака, когато Кристиано намери Дибала, но ударът му излезе в аут. В 52-ата минута домакините стигнаха до гол. Най-добрият в техните редици – Сема, центрира великолепно в наказателното поле, където Несторовски беше оставен непокрит и с плонж засече с глава за 1:1! След малко повече от час игра Мусо спаси шут на Дибала, а до 82-ата минута футболистите на гостите отправиха няколко много неточни изстрела и не успяха да създадат нищо смислено в предни позиции. 

Така се стигна до 92-ата минута, когато Секо Фофана с невероятен рейд стигна до наказателното поле и матира Счесни за крайното 2:1!

Удинезе – Ювентус 2:1 

Голмайстори:  0:1 Де Лихт (42), 1:1 Несторовски (52), 2:1 Фофана (90)

Удинезе: Мусо, Бекао, Нуйтинк, Трост-Еконг, Тер Авест (78-Самир), Фофана, Де Паул, Зегелар (69-Ларсен), Сема, Несторовски, Окака
Треньор: Лука Готи

Ювентус: Счесни, Данило (75-Куадрадо), Ругани, Де Лихт, Алекс Сандро, Рамзи (59-Матюиди), Бентанкур, Рабио, Бернардески (60-Коста), Роналдо, Дибала
Треньор: Маурицио Сари

Удине, ст.: "Дачия Арена"
Съдия: Масимилиано Ирати
Жълти картони: Трост-Еконг, Зегелар (Удинезе); Рамзи, Куадрадо (Ювентус)