Халфът на Шалке Уестън Маккени е очакван в Торино утре, където да се яви задължителните медицински изследвания, след което да бъде обявен като ново попълнение на Ювентус. Той ще премине в италианския шампион под наем срещу 3 милиона евро. В договора между двата клуба има клауза за откупуването му срещу още 18 млн. евро.

Феновете на Юве от години мечтаят за звезден халф. Пол Погба редовно е спряган за завръщане, но изглежда в Торино имат други планове. За свежа кръв, както се изрази президентът Андреа Аниели преди изненадващо да назначи Андреа Пирло за треньор.

Но кой е Уестън Маккени? Израснал в Далас, узрял в Германия, национал на САЩ. Още на крехка възраст разбира какво е да имаш отговорности. А без подобно качество в Юве няма как да успееш. На 18-годишна възраст напуска Тексас и мегаполис като Далас, за да отиде в по-малък град в Западна Германия, какъвто е Гелзенкирхен. Роденият през 1998 г. полузащитник играе в Бундеслигата от 4 сезона и едно от качествата, които показва, е да бъде винаги на точното място в точното време.

Роден на 50 км северно от Далас, Маккени всъщност познава Германия от малък. На 5-годишна възраст се премества в Кайзерслаутерн, със семейството си поради военни ангажименти на баща му. След това, връщайки се у дома, се присъединява към академията на ФК Далас на 11 г. За футболната му подготовка годините в Германия са ключови. И му помогнаха да се установи по-лесно, когато се върна в страната, за да се присъедини към школата на Шалке.

Кариерата му там продължава само една година, след което е взет при мъжете. През май 2017 г. дебютира за първия отбор и от тогава е неразделна част от него. През сезон 2017/18 изиграва 22 мача, 13 от които титуляр, с няколко физически проблеми между тях. Шалке завърши шампионата на 2-ро място, най-доброто класиране на отбора през последните разочароващи години. Но в тях американецът винаги е знаел как да се открои. На следващата година вкарва първия си гол в Шампионска лига, решаващ за победата над Локомотив в Москва.

Поради честите контузии в Шалке през последните години, Маккени е играл като централен халф, атакуващ халф, халф пред защитата. В схема с двама, трима полузащитници... Умее да покрива всяка роля в средата на терена. В допълнение няколко пъти е използван като краен и централен защитник. Имал е и офанзивна роля. Общо взето, трупал е опит във всяка една позиция. "Вече показах, че мога да играя навсякъде по терена, освен вратар. Стига треньорът да не опита да ме сложи и под рамката", шегува се младокът.

Всички треньори на Шалке през годините разчитаха на Маккени. Той винаги отговаряше блестящо. Опитва се да определя темпото на игра, атакува напред, не с пасове назад. Физиката и динамичността са основните му оръжия. Има още работа върху техниката, но възрастта играе в негова полза. Навършва 22 г. утре. Но въпреки годините си, има почти 100 мача за Шалке с 5 гола, вече е неизменна част от националния отбор на САЩ.

Дебютира за "янките" през ноември 2017 г.  с гол срещу европейския шампион Португалия. От тогава е твърд титуляр за родината си, носил е капитанската лента както на САЩ, така и на Шалке. Въпреки младостта си, Маккени е една от ключовите фигури в съблекалнята на германците, заедно с най-опитните футболисти.

В Италия побързаха да го сравнят с Артуро Видал. Дали ще се превърне в ключовата част от пъзела на Андреа Пирло в Юве, ще разберем. Добрата новина за Маккени е, че не идва с огромни очаквания върху раменете си. Нещо, с което Погба или друга звезда, няма как да се размине.