В Ювентус взеха революционно решение с оглед клубната традиция с назначението на Андреа Пирло за треньор. За бившия гениален халф това е пълен дебют в професията. Още мастилото от дипломата му не бе засъхнало, когато 41-годишният Пирло пое италианския хегемон. Седмица след като от Старата госпожа обявиха, че Андреа е новият треньор на тима до 23 г., който се състезава в Серия С, големият скок беше факт. Очевидно Пирло е бил гласен за бъдеш треньор на Юве, като работата му с талантите от школата щеше да бъде следена под лупа. Но явно от ръководството са решили да изпреварят събитията и без да е изминал пътя от чирак и калфа, Андреа се настани в майсторското кресло.

Начело с Маурицио Сари бианконерите спечелиха деветото си поредно скудето. Свикналите да завършват с дубъл торинци трудно преглътнаха загубата от Наполи (2:4 след дузпи) във финала за Купата на Италия. Провалът срещу Лион (0:1, 2:1) на осминафинал в Шампионската лига окончателно подписа присъдата на очилатия пушач. Разбира се, повлияха още неубедителната игра и 7-те загуби в Серия А (Интер завърши с 4, а Аталанта с 6), нещо немислимо при предишните наставници Конте и Алегри. Добавим ли, че хегемонът завърши с 5-ата по резултатност атака и 3-ата по пропускливост защита, картинката съвсем се изяснява. Очакван бе и списъкът с големи имена, спрягани за поста, като на първото място бе Пеп Гуардиола, но в крайна сметка всички останаха изненадани от избора.

Назначението на Пирло може да се определи като популярната навремето телевизионна игра с водещ Къци Вапцаров – „Риск печели, риск губи”. И накъде ще се завърти колелото на късмета за Юве е трудно да се прогнозира. Защото за последните 85 години Пирло е първият наставник на тима след Вирджилио Розета (1935 г.), който поема кормилото без никакъв опит. Бившият защитник изкара 4 сезона начело на Старата госпожа, през които скудетото остана мираж.
Възможно е обаче на виа „Друенто“ 175 добре да са изчислили риска и Андреа да напише славна история като треньор на Юве. Съмненията обаче идват от последния подобен опит през 2009-а с назначаването на друга клубна знаменитост - Чиро Ферара. Бившият защитник изкара 5 месеца, преди да бъде уволнен, а бианконерите финишираха извън еврозоната – седми. При това Ферара не бе съвсем „бос” в занаята и все пак имаше известен опит в щаба на Марчело Липи в националния отбор, а също и в школата на торинци.

Ще бъде интересно как Пирло ще се сработи с лидерите на отбора, начело с Кристиано Роналдо. Задача, която се оказа непосилна за предшественика му Сари. Засега бианконерите действат, без да бързат на трансферния пазар, тъй като и в момента съставът им е достатъчно класен. Още през зимата те уредиха шведския талант Деян Кулушевски, когото оставиха да доиграе сезона в Парма. Размяната с Барселона на Миралем Пянич за Артур изглежда повече от изгодна. Като се тегли чертата, бразилският национал в крайна сметка излезе 12 млн. евро, но е с 6 години по-млад.

Привличането на американския халф УестънМаккени (Шалке 04, 22 г.) и португалския нападател Феликс Кореа (Манчестър С, 19 г.) са инвестиция в бъдещето и по-скоро ще придадат дълбочина на състава.

Интересна е ситуацията около Луис Суарес. 33-годишният нападател бе първа опция за заместник на напусналия Гонсало Игуаин, но междувременно бе уреден Един Джеко от Рома. Не изглежда логично тимът да разполага с двама тарани, при това на възраст (босненецът е на 34 и подписа за 2 сезона). Суарес продължава да е сред топнападателите в света и няма как да приеме ролята на втора цигулка.

С идването и на Кулушевски в офанзивата се събраха доста футболисти и със сигурност ще има изходящ трансфер до 5 октомври. Това може да се отнася най-вече за Дъглас Коста. Споменава се и името на Пауло Дибала, но продажба на Ла Хоя със сигурност би предизвикала гнева на бяло-черните тифози.

Материал на "Тема спорт"