Шампионът Ювентус и Аталанта завършиха 1:1 в едно от двете дербита на 12-ия кръг в Серия "А", играно в Торино.

Съперниците изиграха отличен двубой, изпълнен с множество положения и пред двете врати. В грешник за "старата госпожа" се превърна Кристиано Роналдо, който би слаба дузпа, спасена от Пиерлуиджи Голини.

Преди това Федерико Киеза беше открил резултата с прекрасен гол, а Ремо Фройлер се разписа за гостите с почти идентично попадение.

В класирането "бианконерите" имат 24 точки и изостават на 4 точки от лидера Милан. Аталанта се намира на 8-ма позиция с 18 т. 


Кристиано Роналдо и Алваро Мората поведоха атаката на Юве, докато Пауло Дибала седна на пейката. Уестън Маккени и Федерико Киеза действаха по фланговете, а Данило смени Алекс Сандро.

Алехандро Гомес очаквано остана резерва заради разрива в отношенията с треньора Джан Пиеро Гасперини. Така в предни позиции започнаха Матео Песина, Руслан Малиновски и Дуван Сапата.

Юве пропусна две великолепни възможности да поведе още в началото на мача. Първо Кристиано Роналдо получи пас от Алваро Мората на чиста позиция, но стреля в орбита. 

После отново двамата бяха в центъра на вниманието, но с още по-комичен пропуск. Те излязоха сами срещу Пиерлуиджи Голини и испанецът подаде към португалеца. Петкратният носител на Златната топка не успя да засече, но топката се върна в Мората. Той се опита да вкара с пета пред опразнената врата, но изпълнението му беше под всякаква критика и гостите оцеляха.

След почти половин час игра шампионите поведоха. Родриго Бентанкур подаде към Федерико Киеза, който се отскубна и със свиреп шут, точно в горния десен ъгъл, матира Голини за 1:0! После Аталанта пое контрол над мача и до края на полувремето пропусна цели четири чудесни възможности да възстанови равенството.

Първо Дуван Сапата се справи с Леонардо Бонучи и се озова на отлична позиция, но Войсчех Счесни с феноменална намеса изби в корнер. После Руслан Малиновски получи прецизно подаване и нанесе обещаващ изстрел и топката прелетя болезнено близо до десния стълб. До края на частта вратарят спаси и изстрел на украинеца от фаул от добра позиция, а удар на Матео Песина излезе в аут.

Малко след подновяването на играта, Юве пропусна да удвои преднината си. Уестън Маккени изведе Мората сам срещу Голини, но вратарят спаси с глава и се наложи медицинският екип да влиза да му помага. В 53-ата минута на терена се появи Алехандро Гомес на мястото на Песина.

И в 57-ата минута Аталанта изравни. "Бианконерите" на два пъти не успяха да изнесат, топката стигна до Ремо Фройлер, който от границата на наказателното поле с великолепен удар матира Счесни за 1:1! След час игра Ханс Хатебур спъна Киеза в наказателното поле и съдията Даниеле Довери без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Роналдо, но Голини с чудесна намеса изби!

Малко след това вратарят на Аталанта за сетен път обра овациите. Падайки на тревата, той успя да протегне дясната си ръка при изстрел на Мората и изби в корнер. След неговото изпълнение Матайс де Лихт засече с глава, но пак стражът на "нерадзурите" улови. После гостите натиснаха и в 74-ата минута Кристиан Ромеро можеше да направи пълен обрат с глава, но Счесни с брилянтна намеса спаси Юве. 

Мачът продължи да бъде двуостър и по-късно Данило напредна и шутира силно, но Голини отрази с крак, а Счесни изби плътен шут на Гомес. До края не падна нов гол и мачът завърши 1:1.

Ювентус – Аталанта 1:1

Голмайстори: 1:0 Киеза (29), 1:1 Фройлер (57)

Ювентус: Счесни, Кудрадо, Де Лихт, Бонучи, Данило, Маккени, Артур (27-Рабио), Бентанкур, Киеза (74-Сандро), Мората (84-Дибала), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Аталанта: Голини, Паломино, Ромеро, Джимсити, Хатебур, Де Роон, Фройлер, Госенс, Малиновски (71-Миранчук), Песина (53-Гомес), Сапата (71-Муриел)
Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Рабио, Мората, Маккени (Ювентус); Ромеро, Де Роон (Аталанта)