Интер победи с 1:0 Наполи в голямото дерби от 12-ия кръг на Серия "А".

Единствения гол на "Джузепе Меаца" вкара Ромелу Лукаку от дузпа в 71-ата минута, а малко преди нея Лоренцо Инсиние беше изгонен с директен червен картон за обида срещу съдията.

"Нерадзурите" определено не изиграха най-силния си мач през сезона и бяха надиграни от гостите, но все пак се поздравиха с успеха.

В класирането Интер събра 27 точки и вече изостава само с една от лидера Милан, който се добра до равенство при гостуването си на Дженоа. Наполи остава с 23 т. и заема 4-то място, а шампионът Ювентус е 3-ти с 24 т.


Ашраф Хамики не беше готов на 100% за мача и мястото му на терена зае Матео Дармиан. По другия фланг действа Ашли Йънг, а атомното дуо на Интер Лаутаро Мартинес – Ромелу Лукаку, или Ла-Лу, тормозеше защитата на Наполи.

Тежката задача да ги спират имаха Калиду Кулибали и Костас Манолас. Дрис Мертенс започна централен нападател за гостите, по крилата Дженаро Гатузо заложи на звездата си Лоренцо Инсиние и Ървинг Лозано.

В началните минути Наполи владееше инициативата, но първото сериозно положение се откри пред Интер. Калиду Кулибали сбърка с изнасянето и Николо Барела открадна топката. Последва подаване към Лаутаро Мартинес, който се освободи добре в наказателното поле, но ударът му мина покрай дясната греда.

После гостите продължиха да доминират, но не можеха да застрашат сериозно Самир Ханданович до 33-ата минута. Тогава Пьотр Жиелински засече мощно от воле, но покрай дясната греда на вратаря.

Първият точен удар в мача дойде чак в 37-ата минута, когато Роберто Галярдини засече с глава, но Давид Оспина улови без проблеми. След почивката Наполи продължи да доминира и в 63-ата минута мерникът на Ървинг Лозано изневери от чиста позиция.

Малко по-късно Лоренцо Инсиние беше на косъм от страхотен гол с пета, но Самир Ханданович с брилянтна намеса изби. Така се стигна до 71-ата минута, когато Интер стигна до дузпа. Оспина спъна Матео Дармиан и Давиде Маса без да се замисля посочи бялата точка. При разправиите Инсиние получи директен червен картон, а Ромелу Лукаку не сбърка от наказателния удар за 1:0!

В 80-ата минута Наполи можеше да изравни след бомбено изпълнение на Матео Политано, но Ханданович изби с една ръка и се превърна в един от големите герои за победата на "нерадзурите", след като се намеси решително и в продължението на мача при шут на Джовани Ди Лоренцо.

В последните секунди пък Андреа Петаня нацели гредата и Интер спечели дербито.

Интер – Наполи 1:0

Голмайстор: 1:0 Лукаку (71-д)

Интер: Ханданович, Шкриняр, Де Фрай, Бастони, Дармиан, Барела, Брозович (67-Сенси), Галярдини, Йънг (86-Д‘Амброзио), Лукаку, Мартинес (77-Хакими)
Треньор: Антонио Конте

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Манолас, Кулибали, Руи (84-Гулам), Бакайоко (74-Политано), Деме (84-Елмас), Лозано, Жиелински, Инсиние, Мертенс (16-Петаня)
Треньор: Дженаро Гатузо

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Давиде Маса 
Жълти картони: Брозович, Лукаку, Шкриняр, Д‘Амброзио (Интер); Бакайоко, Оспина, Лозано (Наполи)
Червен картон: Инсиние 72‘ (Наполи)