Ювентус се класира за 1/4-финалите за Купата на Италия след драматична победа с 3:2 над Дженоа в Торино, дошла след продължения.

В герой за "бианконерите" се превърна 21-годишния Хамза Рафия, който се появи от пейката. Младият тунизиец донесе успеха с гол в 105-ата минута.

Преди това Юве пропиля аванс от два гола и се наложи да играе допълнителни 30 минути преди неделното гостуване на Интер в голямото дерби на Ботуша. Голямата звезда Кристиано Роналдо остана резерва и се появи на терена в 88-ата минута.

В следващия кръг торинци гостуват на победителя между Сасуоло и СПАЛ Ферара, които играят помежду си тази вечер. 


В титулярния състав на Юве имаше доста промени. На вратата застана легендата Джанлуиджи Буфон, в центъра на защитата действаха Джорджо Киелини и Раду Драгушин. Това беше мач №515 за 36-годишния италианец с "черно-белия" екип и 3-та среща за 18-годишния румънец. По фланговете играха Федерико Бернардески и 20-годишният бразилец Уесли.

Атаката поведоха Алваро Мората и Деян Кулушевски. В предни позиции за Дженоа действа Джанлука Скамака, който е под наем при "грифоните" от Сасуоло. Юве вече уреди привличането на 22-годишния нападател, като въпросът е дали сега или лятото ще премине в Торино. До Скамака действа Марко Пяца, който е преотстъпен на "Луиджи Ферарис" от "бианконерите".

Мачът започна отлично за Юве и още във 2-ата минута Деян Кулушевски откри резултата. Шведският национал пое топката и с неспасяем удар в долния ляв ъгъл матира Алберто Палеари за 1:0! След четвърт час игра бившият футболист на Парма можеше да удвои преднината на домакините. Кулушевски стреля след солова атака, но този път вратарят спаси.

В 23-ата минута Ювентус стигна до втори гол. Алваро Мората пое късо подаване на Кулушевски и с безпощаден шут в долния ляв ъгъл покачи на 2:0! 5 минути по-късно Дженоа се върна в мача. Едоардо Голданига с триково подаване намери Ленарт-Мартен Чибора, който с удар отблизо не остави шансове на Джанлуиджи Буфон за 1:2!

Срещата продължи да бъде динамична и по-късно Федерико Бернардески стреля от близо, Палеари изби, след което защитата се справи. После гол на Артур Мело беше правилно отменен за засада, до края на полувремето и попадение на Маноло Портанова не беше зачетено по същата причина.

5 минути след подновяването на играта Мората се измъкна сам срещу вратаря и отправи удар в долния ляв ъгъл, но Палеари отново беше на мястото си и отрази. 53-ата минута Дженоа изненадващо можеше да изравни, но Марко Пяца уцели напречната греда с изстрел от средно разстояние.

До 61-ата минута статистиката показваше 14:4 възможности за гол за Юве, но преднината на шампионите беше само от един гол. И в 74-ата минута Дженоа изравни! След продължителна атаката топката стигна до Филипо Мелегони, който с великолепен шут в горния десен ъгъл матира Буфон за 2:2!

В 88-ата минута Андреа Пирло пусна в игра голямата звезда Кристиано Роналдо, който замени Уесли. И малко по-късно португалския национал стреля от фаул, но малко над напречната греда.

Така се стигна до допълнителни 30 минути. В тях Юве наложи убийствен натиск и първо Мората изскочи на отлична позиция след бърза контра, но Палеари спаси удара му. После Адриен Рабио засече с глава, но отново вратарят на Дженоа спаси.

В 105-ата минута Ювентус все пак стигна до трудната победа. Мората центрира отляво и 21-годишният Хамза Рафиня засече за крайното 3:2. До края и двата отбора имаха добри възможности за голове, но такива не паднаха и шампионите спечелиха драматично.

Ювентус – Дженоа 3:2

Голмайстори: 1:0 Кулушевски (2), 2:0 Мората (23), 2:1 Чибора (28), 2:2 Мелегони (74), 3:2 Рафия (105)

Ювентус: Буфон, Демирал (64-Данило), Драгушин, Киелини (64-Бонучи), Бернардески, Бентанкур (46-Рабио), Артур, Уесли (88-Роналдо), Портанова (77-Рафия), Кулушевски, Мората
Треньор: Андреа Пирло

Дженоа: Палеари, Голданига, Бани, Думбравану (97-Мал), Гилионе, Лерагер, Ровела, Мелегони (106-Радованович), Чибора (112-Ебоа Ебонге), Пяца
Треньор: Давиде Балардини

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Чифи
Жълти картони: Бентанкур (Ювентус); Думбравану, Гилионе, Голданига, Бани, Ровела (Дженоа)