Италианският хегемон Ювентус се класира за 1/2-финалите за Купата на Италия, след като разби с 4:0 СПАЛ Ферара в Торино.

През първото полувреме Алваро Мората откри от дузпа, а после Джанлука Фработа удвои преднината на домакините с първото си попадение за "Старата госпожа". След почивката Деян Кулушевски също врака, крайният резултат оформи Федерико Киеза в добавеното време. Андреа Пирло даде шанс за изява на много младоци, включително и дебютанти, с което звездите му спестиха сили преди съботното гостуване на Сампдория в Серия "А".

В това число влиза и голямата звезда Кристиано Роналдо, който изобщо не попадна в групата на шампионите. В спор за място на финала Юве ще играе с големия съперник Интер, като в тази фаза победителят се определя в два мача при разменено гостуване. На 1/2-финал е и Аталанта. Бергамаските чакат победителя от двойката Наполи – Специя, които се срещат помежду си утре вечер. 


Матайс де Лихт започна титуляр за първи път, след като даде положителна проба за коронавирус. До него в центъра на защитата игра Мерих Демирал, а Раду Драгушин действа отдясно. В халфовата линия Андреа Пирло заложи на 19-годишния Николо Фаджоли, за когото това беше дебют с "черно-белия" екип.

На вратата застана Джанлуиджи Буфон, който утре навършва 43 години, в атака играха Деян Кулушевски и Алваро Мората. Ветеранът Серджо Флораки беше централният нападател за СПАЛ, а в по-задни позиции действаха Лоренцо Дикман и Демба Сек. 

Пирло спечели първия си трофей като треньор миналата седмица след 2:0 над Наполи за Суперкупата. Но под ръководството на Маестрото, "бианконерите" показаха тенденция да се подхлъзват срещу по-малките клубове, така че мачът срещу единствения останал представител на Серия "Б" в турнира носеше рискове.

И още от самото начало Юве натисна и на два пъти Алваро Мората пропусна да открие резултата. Испанецът първо не уцели вратата, после Етрит Бериша с брилянтна намеса изби удара му. Така се стигна до 15-ата минута, когато Адриен Рабио пробяга половината на СПАЛ и беше спънат в наказателното поле от Франческо Викари.

Френският национал получи жълт картон за симулация, но след допитване до ВАР, главният съдия Ивано Пецуто отсъди дузпа. Зад топката застана Мората, който с прецизен изстрел по земя в десния ъгъл матира вратаря за 1:0! По-късно Деян Кулушевски се завъртя и стреля, но Бериша изби.

В 33-ата минута Юве удвои преднината си. Кулушевски задържа топката и пусна пас назад към връхлитащия Джанлука Фработа. Крайният защитник нанесе перфектен удар от границата на наказателното поле и не остави шансове на Бериша за 2:0! Гостите отговориха 120 секунди по-късно, когато Серджо Флокари шутира опасно, но покрай лявата греда.

На почивката Алесандро Ди Пардо смени получилия контузия Федерико Бернардески и младокът също дебютира за Юве. Торинци продължиха да диктуват мача и в 53-ата минута бяха близо до трети гол, който щеше да ликвидира всякаква интрига. 

След хубава индивидуална акция, Кулушевски нахлу в наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл, но Бериша със страхотна намеса лиши шведския национал от миг слава. В 67-ата минута и Алекс Сандро се завърна след коронавирус. Бразилецът се появи на мястото на Фработа.

В 70-ата минута Демба Сек се озова на добра позиция и засече в аут. Но при атаката имаше и засада. В 79-ата минута резервата Ненад Томович изгуби топката по елементарен начин. Федерико Киеза я овладя, намери Кулушевски, който с нисък изстрел вкара за 3:0!

Крайният резултат оформи Киеза в 93-ата минута след асистенция на дебютанта Козимо Марко Да Грака (18 г.). 

Ювентус – СПАЛ Ферара 4:0

Голмайстори: 1:0 Мората (16-д), 2:0 Фработа (33), 3:0 Кулушевски (79), 4:0 Киеза (90)

Ювентус: Буфон, Драгушин, Де Лихт, Демирал (83-Да Грака), Фработа (67-Сандро), Бернадески (46-Ди Пардо), Фаджоли (86-Маккени), Рабио, Рамзи, Кулушевски, Мората (67-Киеза)
Треньор: Андреа Пирло

СПАЛ: Бериша, Раниери (46-Сала), Викари (46-Томович), Околи, Дикман, Еспозито (66-Валоти), Мисироли (86-Вивиани), Серникола, Бриньола, Сек, Флокари (66-Моро)
Треньор: Паскуале Марино

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Ивано Пецуто
Жълти картони: Киеза, Драгушин, Рабио (Ювентус); Серникола, Валоти (СПАЛ)