Президентът на италианския футболен гранд Ювентус Андреа Аниели, който е шеф и на Асоциацията на европейските клубове, прогнозира, че в следващите две години отборите ще натрупат общи загуби в размер на 8,5 милиарда евро заради пандемията от коронавирус.

В същото време консултантската компания „Делойт“ обяви, че оборотът на клубовете ще падне с 2 милиарда евро само заради липсата на публика по стадионите.

"Най-новите данни от документите показват, че клубовете ще претърпят сериозни загуби в рамките на следващите две години. Те ще бъдат между 6,5 и 8,5 милиарда евро. Около 360 отбора в Европа ще се нуждаят от допълнително финансиране в размер на 6 милиарда евро, независимо дали става дума за заеми или от други източници“, обяви Аниели на специализирания семинар „News Tank Football“, който се провежда онлайн.

В своя доклад „Делойт“ съобщи, че 20-те водещи клуба в Европа за миналия сезон са загубили общо 1,1 милиарда евро а оборотът им за настоящия шампионат може да падне с 2 млрд. само заради отсъствието на фенове по трибуните.

"Пропуснатите приходи са обусловени от празните трибуни, тъй като липсват феновете, които да пазаруват от клубните магазини, да купуват храни и напитки. Това е елемент от доходите, който често се пренебрегва в анализите или просто е посочен като несъществен. Това обаче е не е така и ще се отрази сериозно на приходите през настоящия сезон", коментира Тим Бридж от известната консултантска компания.