Наполи победи с 1:0 Ювентус у дома в мач, който влезе в историята по две точки. Първо - това бе първият двубой между двата отбора този сезон, а трябваше да е втори. Героят на домакините Лоренцо Инсинье пък вкара единствения гол от дузпа в 31-та минута и вече има 100 попадения за родния си клуб.

Първият мач между двата отбора бе отменен заради забрана на властите в Неапол играчите на тима да гостуват в Торино. Първоначално Юве получи служебна победа, но след обжалване в Италианския олимпийски комитет решението бе отменено. Първи мач ще има, незнайно кога, и ще бъде игран след края на втория…

Иначе на трена Наполи стигна до успеха след мощно изпълнение на Инсинье от дузпа, докато Юве пропусна куп положения и записа първата си загуба за 2021 година и общо трета от началото на сезона в Серия А.

С този успех Наполи се изравни с Рома и Лацио на 4-то място в класирането с по 40 точки. Юве е трети само с две повече. Лидери са Милан с 49 и Интер с 47.

Двубоят започна равностойно, като първото положение се откри пред Федерико Бернардески в 14-та минута, който стреля в аут. Домакините реагираха малко след това след шут на Инсинье. В 17-та минута Наполи имаше претенции за дузпа за игра с ръка на Киелини, но реферът не реагира.

Това все пак стана в 28-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Ювентус Киелини удари с ръка през лицето Амир Рахмани. Реферът Даниеле Довери този път се “посъветва” с ВАР и посочи бялата точка. Лоренцо Инсинье забоде топката мощно под гредата и даде аванс на тима си.

Това беше гол номер 100 на Инсинье за родния му клуб. Само 7 футболисти в историята на Наполи вече имат 100 гола за клуба, като Инсинье е единственият италианец. До почивката двата отбора не направиха нищо интересно пред противниковите врати.

Юве започна много силно второто полувреме и само в рамките на няколко минути след подновяването на играта Алваро Мората и Кристиано Роналдо стреляха покрай вратата. В 49-та минута Роналдо направи грандиозен пропуск, след като при центриране в наказателното поле бе оставен непокрит на 3-4 метри от вратата. Португалецът засече топката, но право в ръцете на Мерет.

“Старата госпожа” не спря да търси изравнителен гол, но Роналдо не уцели вратата от свободен удар, а шут на Киеза бе отразен от Мерет. В 62-та минута Мората си помисли, че е изравнил резултата, но голът му бе отменен заради засада на Киелини.

Алекс Сандро също опита късмета си в 68-та минута, а в 74-та Роналдо опропасти чудесна контраатака. В ситуация трима на двама португалецът реши да действа сам и стреля от малък ъгъл право в тялото на Мерет. Хората на Пирло продължиха с натиска, но стражът на домакините спаси много опасен удар на Киеза.

В 90-та минута Роналдо пробва отново късмета си, след като засече с глава центриране от лявото крило, но Мерет отново каза “не”.

Наполи - Ювентус 1:0
1:0 Лоренцо Инсинье 31’-д

Наполи: Мерет, Ди Лоренцо, Рахмани, Максимович, Руи, Бакайоко, Зиелински (65 - Елмас), Политано (64 - Руис), Инсинье (88 - Лоботка), Лосано, Осимен (75 - Петаня)

Ювентус: Шчесни, Куадрадо (46 - Сандро), Де Лихт, Киелини, Данило, Бернардески (63 - Маккени), Бентанкур (72 - Кулушевски), Рабио, Киеза, Мората, Роналдо