Метафората за градината, в която детето пробвало първите си удари, преди след това да започне да вдига трофеи, вероятно е прекалено използвана. Остров Мадейра е на повече от хиляда километра от Порто. Безспорно обаче Кристиано Роналдо довечера ще се почувства у дома си. Защото на практика CR7 е крал на Португалия, а елиминациите в Шампионската лига са неговата стихия. Головете са толкова много, колкото и мечтите на детето от градината. Петте спечелени трофея от Шампионската лига обаче съвсем не са въображаеми.

Във фазата на директно отстраняване Роналдо се е разписал 67 пъти в 81 мача. В последните 18 срещи е вкарал 23 гола и 7 в шестте с екипа на Ювентус. Последната цифра носи със себе си двоен товар на отрицателен багаж. Защото седемте гола са всичките, отбелязани от Ювентус в елиминациите, откакто той кацна в Торино. С други думи в решителните битки ситуацията е - или Роналдо, или потоп!

Че Ювентус е зависим от Кристиано, не е новина. В Неапол португалецът не показа най-добрата си версия, но това по-скоро е въпрос на момент, а не на физическа подготовка. А що се отнася до вечерите, в които звучи химнът на Шампионската лига, определено те са негови – в 19 случая той е вкарал два или повече гола. Шоуто с хеттрика му срещу Атлетико М (3:0) може да се повтори, но цифрата „0“ в графата на съотборниците му започва да тежи...

С Порто пътищата му се сблъскват три пъти. През 2004 г. отпадна с Юнайтед, но през 2009-а се разписа при елиминирането на драконите, стигайки до финала в Рим (0:2 срещу Барса).

Роналдо е обсебен от рекордите, а сега е изправен пред нов. Легендата на Юве Алесандро дел Пиеро е вкарал най-много голове в елиминации за бианконерите – 9, докато португалецът е с два по-малко…

Валерио КЛАРИ „Кориере дело спорт“, превод на "Тема спорт"