Порто – Ювентус, първи мач от 1/8-финалите на Шампионска лига, ст.: "До Драгао", начало: 22.00 часа наше време

Групата на Юве за мача:

 

Прогноза на Gol.bg:

Тази година Юве не е сред големите фаворити в Шампионска лига, но именно в тези ситуации "Старата госпожа" е най-опасна в Европа. Порто пък има тежката задача да обърне историята срещу италианския гранд.

"Бианконерите" се явяват истински кошмар за "Драконите", които могат да се похвалят само с едно равенство срещу тях до момента. За последно двата тима спориха пак на 1/8-финал в турнира, през 2017 г. Юве спечели с 2:0 на "До Драгао" с голове на Марко Пяца и Дани Алвес, а в реванша точен от дузпа бе Пауло Дибала за крайното 1:0. През октомври 2001 г. в първата групова фаза двубоят в Порто завърши 0:0, в Торино домакините биха с 3:1. Стартът на съперничеството бе даден с финала за КНК през 1984 г. в Базел (б.р.: вижте видеото горе). За 2:1 се разписаха Бенямино Виньола и Збигнев Бониек и трофеят отпътува за Торино, докато голът на Антонио Соуза се оказа недостатъчен.

В историята обаче няма нищо вечно и винаги има първи път, което в момента дава кураж на Порто. В момента съперниците имат нещо общо и то е, че по всяка вероятност ще бъдат детронирани на домашната сцена. Порто, който е с две титли за последните 3 сезона, е втори и изостава с 10 т. от лидера Спортинг Лисабон. За "бианконерите" дори би било още по-болезнено, тъй като навъртяха 9 поред, а сега са 4-ти, на 8 пункта от първия Интер, но и мач по-малко, който е домакинство на Наполи.

Треньорът на Порто Серджо Консейсао няма сериозни колебания по състава, като единствено аут заради контузия е бранителят Нану. Проблемът при "Драконите" по-скоро е психологически, след като "синьо-белите" са в серия от 4 равенства в първенството. Консейсао не робува на схеми, а действа спрямо съперника – при последното домакинство в турнира срещу Манчестър Сити (0:0) излезе с 5-3-2, но сега според "Рекорд" по-скоро Порто ще започне с 4-3-3. В центъра на атаката ще е малиецът Муса Марега, а по крилата ще го подпомагат мексиканецът Хесус Корона (отдясно) и колумбиецът Луис Диас (отляво).

Отлични новини получи треньорът на "Старата госпожа" Андреа Пирло в навечерието на сблъсъка. Дибала и Аарън Рамзи са напълно възстановени от контузии и вчера тренираха наравно с останалите си съотборници на базата в Континаса, но аржентинецът едва ли ще се появи в игра. Дибала не е играл повече от месец за Юве заради травма в коляното. Извън групата на Ювентус остават Хуан Куадрадо и Артур, чието възстановяване продължава. Там попадна Леонардо Бонучи, който също е здрав. Но в центъра на защитата Маестрото ще се довери на капитана Джорджо Киелини и Майатс де Лихт.

Според медиите на Ботуша, Деян Кулушевски ще си партнира с Кристиано Роналдо в предни позиции, докато Алваро Мората ще седне на пейката. Испанецът още не е открил головата си сметка за 2021 г. Друг любопитен щрих е свързван именно с петкратния носител на Златната топка. Той има 7 гола за Юве в елиминациите на Шампионска лига в 6 мача. И това са единствените попадения на отбора от 2018 г. насам след груповата фаза. Те дойдоха срещу Атлетико Мадрид, Аякс и Олимпик Лион.

В кариерата си Кристиано има 6 мача срещу Порто, 2 със Спортинг Лисабон и 4 с Манчестър Юнайтед. В тях петкратният носител на Златната топка има само 1 гол, 1 победа, 2 равенства и 3 загуби и сега е амбициран да промени негативната статистика. Нашата прогноза е, че довечера няма да има победител.

Прогноза: Порто – Ювентус 1:1