Младият халф Николо Фаджоли дебютира за Ювентус в Серия "А", след като снощи се появи като резерва при победата с 3:0 над Кротоне в Торино.

20-годишният футболист е добре познато име във Виново, но не и за широката общественост. Още от времето на Макс Алегри Фаджоли беше определен като голям талант и тактикът от Ливорно го изчетка пред медиите преди 2,5 г. Това стана след неофициалния му дебют за "Старата госпожа" на предсезонното турне в САЩ, където игра в контролите срещу Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Отбора на звездите.

"Треньорът се обърна към мен и погледите ни се срещнаха. Но не ми мина през ума, че ще ме пусне в игра", каза тогава Фаджоли, а след този момент името му е в устите на всички в клуба.

"Имаме момче на име Фаджоли, което е родено 2001 г. Удоволствие е да го гледам как играе футбол. Това е състезател, който има всички качества да действа в средата на терена, знае кога да подаде, кога да стреля. Приятно е да го гледам. Таланти като него не се раждат всеки ден", каза Алегри.


Фаджоли е роден и израснал в Пиаченца, но сърцето му е "черно-бяло" от ранна възраст. Благодарение на дядо му, след това и на баща му, който го учи и да играе футбол. До 10 годишна възраст Фаджоли носи екипа на Пиаченца, след което преминава в Кремонезе. През 2015 г. Юве и Интер го искат, но халфът избира "бианконерите".

Луиджи Милани, ръководител в младежкия сектор до 13 г., го взима в Торино. Фаджоли беше омагьосал разузнавачите на Ювентус два пъти като противник.

Във Виново напредва бързо и прескача възрастовите граници. За отбора до 17 г. вкарва 13 гола в 25 мача през сезон 2017/18. The Guardian го включва сред 60-те най-големи таланти в света. През следващия сезон прави дебют за U23 в Серия "Ц". На 1 ноември вкарва и първия си гол в професионалния футбол.

За първи път е викнат при мъжете на 27 януари 2019 г за шампионатен мач на "Олимпико" с Лацио. Няколко дни преди 18-ия му рожден ден. Остава "пейка", която официално му носи и Скудетото, първи трофей в кариерата на Фаджоли.

Андреа Пирло, който първоначално трябваше да тренира младежкия отбор на Юве, е добре запознат с таланта. От началото на 2021 г. редовно започва да го включва в групата. Въпреки че не влизаше в игра, младокът се наслаждаваше на момента. И така спечели и втория си трофей – Суперкупата на Италия след 2:0 над Наполи. 

Фаджоли първоначално се налага като атакуващ полузащитник, но впоследствие се мести няколко метра назад. Иска да бъде в центъра, където най-добре може да разгърне цялото си творчество. Някои му предвиждат път като на Пирло, но самият той заявява, че е себе си.

"Играх като крило, втори нападател, атакуващ халф. В бъдеще се виждам пред защитата, където се чувствам добре и мога да изразявам себе си с повече игра с топката".

През януари 2020 г. получи благословията и от човека, който четири години играеше на тази позиция за Юве, Миралем Пянич, сега в Барселона. В социалните мрежи босненецът го определи като бъдещето на "Старата госпожа". Фаджоли върна комплимента, като заяви, че иска да стане като Пянич.


Трябваше малко да почака до голямата стъпка, дебют за Ювентус, който дойде за Купата на Италия срещу СПАЛ Ферара. Следващата цел е Шампионска лига. Междувременно вече се радва, че всеки ден е с първия отбор и е изградил връзка с Кристиано Роналдо.

"Много ми помогна, когато ме оперираха, имах сърдечен проблем", казва Фаджоли. Да, проблемът със сърцето. През април 2019 г. Юве обяви, че младежът се подлага на амбулаторно лечение за корекция на доброкачествени сърдечни аритмии. Трябваше да стои неподвижен в продължение на месец.

Точно този месец изглеждаше, че ще дебютира за "бианконерите". Но всичко се отложи. Но сега първо Купата, после Серия "А". Мечтата се сбъдна. И това е само началото.