Бъдещето на Кристиано Роналдо в Ювентус е една от най-актуалните теми в света на футбола. Звездата има договор до лятото на 2022 г., а огромната му заплата започва да тежи на клуба. В някои мачове шампионът на Италия игра добре без него, в други се усещаше липсата. Представяме ви анализ по темата на известния британски журналист Марк Дойл от Goal.com. Публикуваме го с леки съкращения. 

Кристиано Роналдо е главната причина, заради която повечето хора очакват Ювентус да елиминира Порто от 1/8-финалите на Шампионска лига. Реваншът е тази вечер и португалците имат преднина от 2:1 след първата среща на "Ещадио до Драгао". Но има и такива, които вярват, че петкратният носител на Златната топка е причината за пасива.

Юве игра много слабо, а Роналдо беше необичайно неефективен. Особено по неговите стандарти в Шампионска лига. Италианските медии му дадоха средна оценка 4,5. С по-ниска беше единствено Родриго Бентанкур, който сбърка фатално при първия гол на "Драконите", а тази вечер е аут заради коронавирус.

Десет дни по-късно Юве направи 1:1 с Верона, резултат, който го остави на 10 точки от лидера в Серия "А" Интер. Попадението на "Маркантонио Бентегоди" беше дело на Кристиано, но въпреки това приносът му беше поставен под съмнение от Антонио Касано.

"Ювентус подписа с него, за да спечели Шампионска лига, но откакто той пристигна, резултатите се влошиха", заяви бившият нападател в интервю за Corriere dello Sport. Касано намекна, че Юве игра два финала между 2015 и 2017 г., а през последните два сезона, с Роналдо в състава, не може да стигне до 1/2-финалите. Първо отпадна от Аякс по пътя към четирите най-добри отбора, последва разочароващата елиминация от аутсайдера Олимпик Лион още на 1/8-финалите.

"И без него щяха да спечелят титлата в Серия "А". Това беше грешен проект. Роналдо няма общо с идеите на Пирло. Ще продължи да вкарва, защото може да го прави и в седнало положение. Но Андреа иска висока преса. Кристиано може да решава мачове, но не участва много в тях", каза още Касано.

Трябва да се има предвид, че Касано е противоречив персонаж, чиято кариера протече разочароващо, предвид таланта, с който разполагаше. Не успя да оправдае очакванията, така че Пирло със сигурност не поставя под съмнение ролята на Роналдо в отбора си заради думите на бившия му съотборник в националния на Италия.

Както Маестрото пише пренебрежително за Касано в биографията си: "Антонио твърди, че е спал с над 700 жени, но вече не му се обаждат в националния, така че може ли да бъде щастлив?".

Но доволен ли е Юве от Кристиано? И Кристиано от Юве? Или любовната афера, започнала, докато португалецът все още играеше за Реал Мадрид, ще завърши с развод? "Бианконерите" никога не са крили, че купиха Роналдо по две причини: да спечелят Шампионска лига и да повишат търговската си привлекателност. С навлизането в третата година от четиригодишния договор на звездата, е постигната само едната цел.

Преди 100-милионния трансфер (без бонусите), Юве имаше приблизително 49 млн. последователи в социалните мрежи. Сега цифрата се е удвоила (102,9 млн.) и не е изненада, че това прави клуба по-привлекателен за инвеститорите. През януари 2019 г. торинци подписаха подобрен спонсорски договор с Adidas. Той е 7-годишен, на стойност 357 млн. евро, два пъти по-голям от предишното споразумение. 

В допълнение, Юве увеличи на 25 млн. евро на година и стойността на договора с JEEP. Преди Роналдо, сумата беше 17 млн. евро. Отново голямо увеличение. Но сега има икономически проблем, породен от COVID-19. Заплатата на Кристиано е 31 млн. евро. А нито един елитен европейски клуб не е пострадал по-сериозно от липсата на фенове. Според Deloitte Football Money League това е коствало 36% от доходите на Ювентус. Положението не се подобрява, след като миналия месец Юве отчете загуби от 113,7 млн. евро за първите 6 месеца на текущата кампания. 

В официалното съобщение от клуба признаха, че през лятото е възможна раздяла с футболисти, за да се "закърпят" финансите. Раздяла с Пауло Дибала със сигурност ще има смисъл. Договорът му е към края си, иска по-висока заплата, често е контузен. Продажба на Роналдо обаче имала по-голям смисъл.

Той струва на клуба 85 млн. евро годишно за заплата, данъци и т.н. Споразумението му е до лятото на 2022 г., така че Юве, ако иска да си върне пари за него, моментът за раздяла е след края на сезона. Нещо повече, и самият Роналдо може да е готов да си тръгне.

Най-уместният въпрос е дали може да спечели Шампионска лига с "черно-белия" екип и отново да вдигне Златната топка, с което да изравни Лео Меси? Всъщност, ако Юве задържи Пирло след лятото, Кристиано ще бъде принуден да мисли дали наистина може да си позволи да изкара още един сезон при "Старата госпожа". Причината е, че ще играе в сравнително млад отбор, който все още се адаптира към млад специалист. В момента това става в движение, без подготовка, с мачове през 3 дни, което несъмнено води до контузии, умора и т.н.

Ако Юве реши, че се нуждае от по-опитен тактик, Роналдо ще бъде изправен пред перспективата да работи с четвърти треньор в Торино за четири години. Нито един от двата сценария не изглежда привлекателен за него. В крайна сметка той оправдава трансфера си в Юве с 92 гола в 119 мача, а клубът се възползва изключително много от асоциирането си с марката CR7. Кристиано ще бъде в правото си да твърди, че не е негова вината за пореден провал в Шампионска лига.

Но Касано и други критици имат право да твърдят, че неговото присъствие е попречило на клуба да подсили халфовата си линия, която куца от години. Юве много би се радвал да подпише с Пол Погба или Сергей Милинкович-Савич миналото лято, но просто не разполагаше с ресурси. Пандемията имаше основна роля за това, но и заплатата на Кристиано изигра роля. 

Не забравяйте, че 340 млн. евро за трансферни такси и заплата за взимането на 33-годишен нападател си беше хазартен ход от страна на Юве. Клубът нямаше как да предвиди пандемията, но си заслужава да се отбележи, че губеше пари и преди нея. Отчете загуба от 40 млн. евро в края на първия сезон на суперзвездата в Серия "А". Сега трябва да се прецени дали задържането му си струва риска.

Елиминиране на Порто определено ще облекчи напрежението в Торино, но предвид очевидните проблеми за Юве на и извън терена, просто ще отложи разговорите за бъдещето на Роналдо. Харесва ли ви, или не, Касано публично заяви това, за което мнозина размишляват от известно време: Дърпа ли Кристиано Юве назад или Юве дърпа Кристиано назад?

Истината може да е по-малко и от двете, което би означавало, че лятната раздяла ще е най-разумният ход.