Ювентус ще бъде изхвърлен от Серия А, ако клубът не се оттегли от европейската Суперлига, заяви президентът на Италианската футболна федерация (ФИГК) Габриеле Гравина.

Милан и Интер вече се отказаха от новия турнир, оставяйки „Старата госпожа“ като единствения отбор от Италия, който продължава да бъде част от плановете.

„Правилата са ясни. Ако Ювентус продължава да бъде част от Суперлигата, когато започне следващият сезон, не може да участва в Серия А. Ще ми бъде тъжно за феновете, но правилата са правила и важат за всички. Надявам се клубът скоро да се оттегли от проекта“, каза Гравина за неаполитанската радиостанция Kiss Kiss.

„Бианконерите“ спечелиха Калчото миналата година за девети пореден път, но тази година хегемонията им бе спряна от Интер. В събота, Реал Мадрид, Барселона и Ювентус разкритикуваха „нетолерантното“ напрежение и заплахи за оттегляне от проекта за европейската Суперлига, като обещаха да „запазят“ идеята независимо от отхвърлянето й.

Трите гранда излязоха с дълго съвместно изявление, в което защитиха принципа на създаване на ЕСЛ и изразиха „съжалението“ си от това, че останалите девет клуба-основатели, включително топ 6 на английската Висша лига, се ангажираха отново с УЕФА в петък.

Реал, Барса и Юве са на път да претърпят сериозни санкции от УЕФА за ролята им във фиаското, която бе приета с огромно негодувание от футболната общественост, но триото предупреди Европейската футболна централа да се отдръпне и се надява, че тя ще бъде отворена в бъдеще за обсъждането на решения за „систематичната криза във футболния сектор“. /БГНЕС