Дербито от 8-ия кръг на Серия "А" между Ювентус и Рома (1:0) предизвика сериозни полемики.

Най-спортният момент в мача дойде в края на първото полувреме, когато Тами Ейбрахам вкара за 1:1, но голът беше отменен и отсъдена дузпа. Жордан Верету изпусна от бялата точка и всички веднага си зададоха въпроса: "Не трябваше ли попадението да бъде признато като по-тежко наказание?".

Ситуацията обаче беше предхождана от няколко други и се предполага, че именно заради тях главният съдия Даниеле Орсато е посочил бялата точка. Според бивши съдиите на Ботуша, между нарушението за дузпата и гола на Ейбрахам, е имало  игра с ръка на Хенрих Мхитарян.

В случая тя се явява асистенция и заради това няма как попадението да бъде зачетено и се отсъжда наказателен удар, който е пръв от поредицата от нарушение на правилата.

"Нека прегледаме ситуацията внимателно. Асистенцията идва от игра с ръка на Мхитарян. Грешката на Орсато е по-малка, отколкото си мислехме в началото. С дясната си ръка арменецът неволно докосва топката, за да я даде на Ейбрахам", заяви бившият арбитър Лука Марели, който сега работи за DAZN.

Но от този сезон в Серия "А" правилото с игра с ръка е променено. Ако тя е неволна, играта може да се остави да продължи. И тук вече идва въпросът как Орсато е тълкувал решаващия момент, защото в крайна сметка се стига до гол. На Ботуша пишат още, че Орсато не е спазил указанията, защото първо е отсъдил дузпата, вместо да пусне авантаж и вече не е имало как да признае гола, дори и да е редовен.

Рома имаше претенции за дузпа и през второто полувреме, а след срещата Жозе Моуриньо се възмути единствено от факта, че са били дадени само три минути продължение.

В крайна сметка мачът отново остави съмнения за съдийските отсъждания, нещо, което редовно се случва в калчото. В класирането Юве събра 14 точки и заема 7-мо място. Със същия актив са още Аталанта и Лацио, докато "вълците" са на 4-та позиция с 15 т.

Тройката е съставена от Наполи (24), Милан (22) и Интер (17), а в следващия кръг има две големи дербита. Юве гостува на "нерадзурите", докато Рома посреща хората на Лучано Спалети. Сблъсъците са насрочени за неделя, съответно от 21.45 часа наше време и от 19.00 часа.