Страхът взе превес и Милан и Ювентус не успяха да си вкарат гол в голямото дерби от 23-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Сан Сиро".

Ремито е самоубийствено и за двата гранда, но те предпочетоха да не рискуват и големият мач беше лишен от всякакви футболни достойнства. "Бианконерите" така и не отправиха точен удар, а най-креативен в атака за тях беше ветеранът Джорджо Киелини.

Капитанът на "Старата госпожа" се представи превъзходно и в защита и не даде глътка въздух първо на контузилия се Златан Ибрахимович, после на Оливие Жури. От своя страна "росонерите" бяха малко по-остри в атака, но изстрелите им по никакъв начин не затрудниха Войсчех Счесни.

В класирането Милан събра 49 точки, с колкото вече е и Наполи. Лидер с 53 пункта и мач по-малко е Интер, а в следващия кръг е време за дербито на Милано и "червено-черните" са изправени пред стената преди него. Юве пропусна да нахлуе за първи път през сезона в Топ 4 и заема 5-та позиция с 42 т. Пред торинци с 43 т. и среща в пасив, е Аталанта.


Златан Ибрахимович поведе атаката на Милан, подпомаган от Рафаел Леао и Жуниор Месиас. Аут бяха Факайо Томори, Симон Кяер и Пиетро Пелегри, които са с контузии. Франк Кесие и Фоде Бало-Туре пък са на Купата на Африка (КАФ).

Алесио Романьоли започна титуляр, след като оздравя от коронавирус, а наказанието на Сандро Тонали изтече и той започна от 1-ата минута. Исмаел Бенасер седна на пейката след ранното елиминиране на Алжир от КАФ. 

Ювентус пътува до Милано без Леонардо Бонучи и Федерико Киеза, който е с тежка травма. Матия Де Шилио и Мануел Локатели бяха титуляри срещу бившия си отбор, в предни позиции Макс Алегри заложи на Уестън Маккени, Хуан Куадрадо, Пауло Дибала и Алваро Мората. Даниелие Ругани започна вместо Матайс де Лихт, който остана резерва заради стомашни проблеми в последните дни.

Един от класическите мачове в Европа беше много важен и за двата отбора. В последния кръг Милан изненадващо падна у дома от Специя с 1:2 и позволи на Интер да се откъсне на върха. Юве води здрава битка за Топ 4 и влезе срещу вековния съперник в серия от осем поредни срещи без загуба в калчото – 6 победи и 2 равенства.

През първото полувреме и двата отбора показаха, че няма да отстъпят и борбата за всяка педя терен беше жестока. Преобладаваха твърдите влизания, за което помогна и главния съдия Марко Ди Бело, който реши да не накъсва мача.

Първото опасно положение беше за Юве, след като Хуан Куадрадо стреля с по-слабия си ляв крак фронтално срещу вратата, но в аут. После Рафаел Леао направи последователни двойни подавания с Жуниор Месиас и Златан Ибрахимович, след което шутира, но Войсчех Счесни изби.

"Росонерите" продължиха да атакуват повече и Давиде Калабрия на два пъти отправи далечни удари, които профучаха в опасна близост от целта. До края на частта Милан се опита да натисне, но така и не стигна до опасна ситуация. Фауловете за тези 45 минути бяха 23, можеха да са и двойно повече, ако реферът не беше пуснал по-свободна игра.

След почивката нещата на терена не се промениха и нито един от двата отбора не посмя да атакува смело. До 61-ата минута най-интересните ситуации бяха неточно изпълнение на Алваро Мората с глава и слаб удар на Леао, който попадна право в ръцете на Счесни. После хубав пробив на Тео Ернандес завърши с шут, който отново не затрудни полския вратар на гостите.

В 69-ата минута Оливие Жиру засече с глава, но право в ръцете на Счесни. По-късно Алекс Салемакерс се разходи из защитата на Юве, но ударът му беше адски неточен. В 85-ата минута Уестън Маккени имаше шанса да засече, но не го направи добре. Атаката започна след пробив на ветерана Джорджо Киелини, футболистът на гостите, който се справяше най-добре с тази работа.

До края така и не падна гол и дербито завърши без победител.

Милан - Ювентус 0:0

Милан: Менян, Калабрия (76-Флоренци), Калюлю, Романьоли, Ернандес, Тонали, Крунич, Месиас (61-Салемакерс), Диас (61-Бенасер), Леао (76-Ребич), Ибрахимович (28-Жиру)
Треньор: Стефано Пиоли

Ювентус: Счесни, Де Шильо, Ругани, Киелини, Сандро, Куадрадо (65-Бернардески), Бентанкур (90-Рабио), Локатели (65-Артур), Маккени, Дибала (90-Кулушевски), Мората (74-Кийн)
Треньор: Макс Алегри

Милано, ст.: "Сан Сиро"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълти картони: Леао, Месиас (Милан); Локатели, Кийнс (Ювентус)

Снимка: БГНЕС