Собствениците на Ювентус направиха своето предложение за нов президент на клуба, след като целият борд на директори в италианския гранд подаде оставки заради разследване по подозрение във фалшиво счетоводство.

„Exor обявява, че ще предложи Джанлука Фереро за поста президент на Ювентус, след като бившият президент Андреа Аниели и останалата част от борда се оттеглиха от позициите си в понеделник“, се казва в изявление на компанията.

Припомняме, че целият борд на директори в Ювентус, начело с Аниели и вицепрезидента Павел Недвед, подаде оставки. От миналата година прокурорите в Торино проучват твърденията за фалшиво счетоводство и нередности при трансфери и заеми на играчи. "Бианконерите" са проверявани заради 282 млн. евро (319 млн. долара) капиталови печалби - положителната разлика между стойността на покупките и продажбите без амортизацията и обезценяването - от поредица трансфери на играчи, осчетоводени във финансовите му резултати за 2019, 2020 и 2021 г.

Прокурорите в Торино разследват възможността Юве, който е листван на италианската фондова борса, да е представил фалшива счетоводна информация на инвеститорите и да е изготвил фактури за несъществуващи сделки през този период. Множество трансфери, в които участват Юве и други клубове, също са обект на паралелно разследване, което беше започнато от Италианската футболна федерация (ФИГК) през октомври. Откритото от прокурорите ще бъде предадено на ФИГК, която има правомощия да санкционира клубовете с различни наказания - от глоби до изхвърляне от Лигата. Следващото събрание на акционерите в „Старата госпожа“ е на 27 декември.

Снимка: БГНЕС