Монца постигна исторически дубъл над Ювентус още в дебютния си сезон в Серия "А".

Отборът постигна втори успех през шампионата над "бианконерите", след като сензационно се наложи с 2:0 насред Торино. Победата за гостите беше напълно заслужена и дойде с голове през първото полувреме, дело на Патрик Чурия и Дани Мота. Още в началото на срещата попадение на Джанлука Капрари беше отменено за засада. Така Монца стана едва вторият отбор в историята, който печели първите си два мача срещу "Старата госпожа" в калчото, след Интер.

В класирането наказаният с отнемане на 15 точки Юве вече е по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до Топ 4. Торинци имат 23 пункта, с 11 повече от Верона, който заема 18-та позиция, но има и мач по-малко. За сравнение, четвъртият Милан има 38 т. и може да бъде изпреварен от Лацио и Рома. От своя страна Монца събра 25 т., качи се на 11-то място и изпревари Юве. 


Макс Алегри направи някои промени в състава си, но най-важната новина за тактика от Ливорно беше завръщането на Пол Погба и Душан Влахович. Двамата седнаха на пейката, а Матия Де Шилио започна от 1-ата минута, след като се възстанови от травма. В последните си два мача в калчото, Юве допусна повече голове, отколкото допреди това през сезона – 8, и това накара Алегри да извади от титулярите Алекс Сандро за сметка на Федерико Гати.

Мойс Кийн поведе атаката, аут бяха Леонардо Бонучи, Хуан Куадрадо, Федерико Киеза и Уестън Маккени, който е пред трансфер в Лийдс Юнайтед. Валентин Антов остана резерва за Монца, а намиращият се в отлична форма Джанлука Капрари започна от 1-ата минута.

Заради наказанието за финансови машинации на домакините, Юве и Монца бяха съседи в класирането преди мача, съответно с 24 и 23 точки. "Бианконерите" нямаха победа и в последните си 2 мача в калчото – 1:5 от Наполи и 3:3 с Аталанта, но между тези срещи елиминира именно Монца от Купата на Италия след 2:1 на "Алианц Стейдиъм". Но успехът не дойде никак лесно, а госите пристигнаха в Торино в серия от 4 поредни шампионатни срещи без загуба – 3 равенства и 1 победа.

Добрата форма на Монца беше явна и още в 10-ата минута се стигна до гол във вратата на Войсчех Счесни. Страхотно взаимодействие между Джанлука Капрари и Матео Песина даде възможност на първия от чиста позиция да стреля и той не разочарова. Но се намеси полуавтоматичната технология за засада, която показа, че Капрари е бил на милиметри зад последния защитник и попадението беше отменено.

Юве отговори с мощно изпълнение на Мойс Кийн, което премина покрай целта. В 18-ата минута вече нямаше какво да спаси "Старата госпожа". Патрик Чурия получи хубав извеждащ пас и нанесе удар, който отиде право под напречната греда за 1:0!

После Ювентус се опита да натисне, но не можеше да създаде чисто голово положение и в крайна сметка допусна втори редовен гол във вратата си. След колективна грешка в халфовата линия и защитата, Карлуш Аугусто проби и изведе Дани Мота, който се озова очи в очи с вратаря. Залъгващото му движение прати на земята Счесни, след което за Мота остана простата задача да копне топката над него за 2:0!

На почивката Макс Алегри направи тройна смяна. От игра излязоха безобразно слабият Филип Кости, Леандро Паредес и Николо Фаджоли, на тяхно място се появиха съответно Самюел Айлинг, Мануел Локатели и Матия Соуле. По-късно в игра влезе и Аркадиуш Милик, но Юве продължаваше да играе слабо.

Чак след малко повече от час игра на Микеле Ди Грегорио му се наложи да се намесва по-сериозно, след като отрази опасен удар от движение на Локатели. Алегри продължи да пробва всичко и пусна Душан Влахович, което означаваше, че Пол Погба няма да направи повторния си дебют с "черно-белия" екип и днес. Сръбският стрелец смени Матия Де Шилио и Юве премина в схема 3-4-1-2. И малко по-късно вратарят на Монца отново показа класа след бомбено изпълнение на Милик.

Четвърт час преди края Де Григорио отново показа изумителна класа след удар на Анхел Ди Мария, а до края гол на Глейсон Бремер беше правилно отменен за засада.   

Ювентус – Монца 0:2 

Голмайстори: 0:1 Чурия (18), 0:2 Мота (39)

Ювентус: Счесни, Гати, Бремер, Данило, Де Шилио (65-Влахович), Паредес (46-Локатели), Фаджоли (46-Соуле), Рабио, Костич (46-Илинг), Ди Мария, Кийн (58-Милик)
Треньор: Макс Алегри 

Монца: Ди Грегорио, Ицо, Мари, Калдирола (69-Марлон), Чурия (78-Бириндели), Мачин (78-Ранокия), Ровела (59-Ровела), Аугусто, Песина, Капрари (69-Петаня), Мота
Треньор: Рафаеле Паладино

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Джанлука Аурелиано
Жълти картони: Капрари, Сенси (Монца)

Снимка: БГНЕС