Бившият генерален мениджър на Ювентус Лучано Моджи бе осъден на 5 години и 4 месеца затвор от съда в Наполи. Снощи трибунала се произнесе с присъдата на замесените в уговорените мачове по скандала Калчополи. През 2006 г. Моджи и Юве бяха признати за виновни от спортен съд, а след това шефа на Юве бе наказан да не работи във футбола 5 години.

Общественото дело трая по-дълго и вчера в Неапол се стигна до присъдите. Делото започна през януари 2009 г. Моджи претендира, че не е "само един дявол в морето от ангели", и че и други клубове включително Интер са се опитвали да печелят протекции чрез съдиите.

Моджи не е единственият осъден вчера. Общо 16 души получиха присъди, като общото време на затвор е 29 години. Сред осъдените са още бившите шефове на съдиите Паоло Бергамо и Пиерлуиджи Пайрето, рефери като Антонио Датило, Масимо де Сантис, Паоло Бертини. С присъда са още шефовете на Фиорентина Андреа и Диего дела Вале, президента на Лацио Кладуио Лотито и шефа на Реджина Паскуале Фоти.

Заради италианските закони обаче Моджи няма да лежи в затвор. А и това е първото ниво на юридическата система в страната. Има още много съдилища, където Моджи и останалите могат да обжалват.

Освен това съда отхвърли исканията на Ювентус за обезщетение за нанесени щети. Адвокатите на Моджи вече обявиха, че ще обжалват.

74-годишният Моджи започва да работи във футбола в края на 60-те години на миналия век, като откривател на таланти. Първо е помощник на шефа на Юве Итало Алоди. Моджи сигнализира на Старата госпожа за таланти като Паоло Роси, Клаудио Джентиле и Гаетано Ширея. В Юве обаче се сменя властта и Моджи е прокуден. Той става консултант по трансферите в Рома. И помага да бъде привлечен Роберто Пруцо.

И тогава през 1979 г. съдиите се намесват за първи път в живота на Моджи. След една вечеря между него и реферите преди мача на Рома с Асколи (спечелен от Вълците 1:0), се разразява истинска буря и президента на Рома Дино Виола го уволнява.

Моджи се премества в Лацио като спортен директор, но се проваля в опита да върне Орлите в Серия А. После прекарва 5 години като шеф в Торино, но там тифозите не го обичат. Премества се в Наполи на Ферлаино и Марадона, където печели много, до лятото на 1991 г. когато се връща в Торо.

Там отново се намесват съдиите. Моджи е обвинен, че е уредил на съдиите проститутки преди един мач за Купата на УЕФА, но това не е доказано. През 1993 г. Франко Сенси го кани в Рома. Там остава само 12 месеца, след като идва предложението от Джираудо и Юве.

За 12 години в Ювентус той се изкачва на върха във футбола. Печели 7 титли (2 отнети), 1 Купа на Италия, 4 Суперкупи на Италия, 1 Шампионска лига, 1 Междуконтинентална купа, 1 Суперкупа на УЕФА. В Юве пристигат играчи като Зидан, Виери, Буфон, Дзамброта, Недвед, Ибрахимович. Треньори са Липи, Анчелоти, Капело. Ерата на Моджи приключва през 2006 г. с Калчополи.