Байер Леверкузен тресна Байерн Мюнхен изненадващо с 3:1 в мач от 20-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "БайАрена". Така приключи серията от седем поредни победи на баварците в първенството.

Шампионите откриха резултата към края на първата част чрез Леон Горецка, който вече има цели четири гола в първите три мача през 2019 година.

До средата на второто полувреме обаче "аспирините" сътвориха пълен обрат, възползвайки се от единствените два точни шута. Първо Леон Бейли вкара по прекрасен начин от пряк свободен удар, а след това Кевин Фоланд реализира отблизо. В 87-ата минута резервата Лукас Аларио сложи точка на спора.

Байерн Мюнхен остана на второ място с 42 пункта, но вече е на седем точки зад лидера Борусия Дортмунд. Байер Леверкузен е седми с 30 точки.


Бяха изминали малко повече от 50 секунди игра, когато реферът Тобиас Щилер поряза жестоко домакините, като не отсъди очевидна дузпа. Матс Хумелс сбърка при изнасяне на топката и малко след това спря с ръка бомбения удар на Кевин Фоланд в наказателното поле. Арбитърът изчака малко и след това си "изми" ръцете с консултация с помощниците си и отсъждане на... корнер.

Юлиан Брандт отправи следващия удар за домакините, но той се оказа много неточен. Постепенно шампионите започнаха да напипват ритъма си и снаряд на Кингсли Коман накара Храдецки да спасява. Последва меле в пеналта на Байер, в което Свен Бендер се хвърли смело и блокира нападателите на противника.

Направилият страхотен старт тази година с три гола в два мача Леон Горецка излезе на добра позиция, но не успя да засече. На отсрещната врата Бейли отправи много неточен изстрел от фаул. Изключително куриозен се оказа жълтият картон за Белараби, който беше санкциониран за игра с ръка в наказателното поле, но точно след като беше избутан от Давид Алаба.

Пет минути преди края Храдецки спаси тупалка на Кингсли Коман, но секунди след това най-добрият играч на Байерн тази година Горецка вкара в трети пореден кръг. Томас Мюлер центрира в наказателното поле и там Леон засече безпощадно с глава.

В последните секунди на продължението за първата част Роберт Левандовски се измъкна зад гърба на защитата и вкара технично покрай Храдецки. Страничният рефер вдигна флагчето за засада и главният съдия Щилер отново се възползва от правото на консултация. Той получи сигнал, че полякът е бил леко зад гърба на защитата и не зачете попадението му.

Леверкузен започна много агресивно след паузата и заслужено стигна до изравнителен гол малко след това при първия си точен шут. Леон Бейли отново изпълни пряк свободен удар, но този път завъртя майсторски над стената и препарира Улрайх със снаряд в горния ляв ъгъл.

Десет минути по-късно "аспирините" сътвориха пълен обрат след мълниеносна контраатака. Митчел Вайзер напредна и пусна вдясно за Карим Белараби, който веднага подаде на свободния в пеналта Кевин Фоланд. Нападателят чукна леко от движение с левия крак и провря кълбото в мрежата.

Баварците имаха неоснователни претенции за дузпа след удара с глава на Хамес, който срещна рамото на бранител. Левандовски също опита късмета си, но без никакъв успех.

В 87-ата минута Щилер отново прибегна до системата за видеоповторения VAR. Леверкузен сътвори нова бърза контра, при която Брандт намери влезлия като резерва Лукас Аларио и той вкара, но голът беше отменен заради засада. Повторенията обаче показаха, че Зюле покрива засада и арбитърът все пак призна попадението.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/qSaCCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Левандовски можеше да се разпише в борбата за голмайсторския приз, но неговият удар с глава в 94-ата минута мина покрай лявата греда.

 

Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 3:1

0:1 Леон Горецка - 41'
1:1 Леон Бейли - 53'
2:1 Кевин Фоланд - 63'
3:1 Лукас Аларио - 87'


Байер Леверкузен: Храдецки, Та, Бендер, Вендел, Вайзер, Арангис, Хаверц (Баумгартлингер - 45'), Брандт, Бейли (Аларио - 84'), Белараби (Паулиньо - 92'), Фоланд

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Зюле, Рафиня (Ренато - 79'), Алаба, Кимих, Горецка, Хамес (Алфонсо - 77'), Мюлер (Гнабри - 74'), Коман, Левандовски