Бившият капитан на Байерн Мюнхен Щефан Ефенберг отново подкрепи някогашния си съотборник и настоящ треньор на баварците Нико Ковач.

Хърватинът изведе отбора до финал за купата на Германия и кръг преди края на сезона в Бундеслигата мюнхенци водят с две точки на Борусия Дортмунд. Въпреки това критиките към Нико не спират, като работата му беше поставена под съмнение дори от изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге.

"Как изобщо може да функционира Нико Ковач като треньор занапред, след като той още не е получил публичната подкрепа на ръководството? Как треньорът ще обнови състава, когато не усеща доверието на шефовете? Това е невъзможно", сподели Ефенберг.

"Само вижте при какви условия работеше Нико този сезон. От него се искаше да осъществи преход към смяна на поколенията, да се справя с много контузени и да работи без Сандро Вагнер, който напусне зимата в ролята на единствена алтернатива за Роберт Левандовски."

"Искам да видя кой друг треньор щеше да навакса пасив от 9 точки и и да класира отбора на финал за купата при тези обстоятелства. Нека не преувеличаваме и с отпадането от Шампионската лига, защото Байерн беше спрян от Ливърпул, на чийто терен не допусна гол във вратата си."

"Ако Байерн беше отпаднал за купата, беше четвърти в таблицата и се бореше за класиране в зона Шампионската лига, тогава тези дискусии щяха да имат смисъл. Но сега - не. Нико Ковач обаче е боец, беше такъв и като футболист. Затова няма да напусне работата си и ще се бори. Клубът най-после трябва да застане зад него и да му гласува доверие в дълогсрочен план. Това не изглежда толкова трудно. Затова е тъжно, че до момента те не го направиха."

"Лично на мен ми се искаше коментарите на Румениге да бяха насочени не само към треньора, но и към ръководството. За това, че никой в Байерн няма гаранция за мястото и трябва да преследва успеха на всяка цена. Но шефовете винаги са в една удобна позиция. Палец нагоре или палец надолу - винаги може да бъде намерена у треньора", допълни Ефе.