За да си футболен ръководител, не е нужно само да си играл голям футбол. Навършващият 50 години утре Оливер Кан върви смело в развитието си след края на кариерата си.

Легендарният вратар на Байерн Мюнхен, заслужил си прякора Титана, не разчита само на своите 632 мача и 22 трофея с клуба, за да започне работа при баварците. Кан учи усилено, за да може от началото на 2020 г. да стане член на борда на директорите.

Според медиите в Германия Кан вече е избран за пълноправен член на борда и ще встъпи в длъжност от 1 януари 2020 г., като остава да се уточни неговата функция в клуба. Легендарният вратар обаче е разглеждан като възможен наследник на дългогодишния изпълнителен директор на баварците Карл-Хайнц Румениге.

Последният подписа удължаване на договора си до декември 2021 г., като ще има близо две години, за да подготви Кан за директорското кресло.

Пътят на Кан до пост в Байерн обаче е никак лесен и кратък въпреки неговата история с клуба. След края на своята кариера през 2008 г. вратарят дълго време участваше в телевизионни програми. Той имаше свое риалити шоу за търсене на талантливи вратари, но по-късно реши да се отдаде на обучението си.

Резултатът е диплома по икономика, след която Кан се насочи към специализиран курс по бизнес мениджмънт. Допълнителната специализация на вратаря беше спортен мениджмънт, за да може има по-широк спектър от умения в търсене на работа.

През 2016 г., когато дори не беше сред обсъжданите имена за евентуален пост в Байерн, Кан основа и своя компания, наречена Goalplay, с която обучава вратари онлайн.

Сега последното стъпало в усъвършенстването на вратаря, преди да започне да работи в Байерн, е Харвард. Престижният американски университет има специален курс за елитни спортисти и Кан е поредният, който го завършва.

В един клас със звезди от НБА

Последният клас на Бизнес училището на Харвард събра вратаря заедно с шампион в НБА, австралийска легенда, носителка на "Грами" и холивудски актьори. От учебното заведение се похвалиха с последните си ученици.

Освен Кан там учат звездите от НБА Кевин Лав ("Кливланд кавалиърс"), Люк Мба а Муте ("Ел Ей клипърс") и Джулиъс Рандъл ("Ню Орлиънс пеликанс"), както и австралийската футболна легенда Тийм Кейхил.

"Знам, че няма да играя баскетбол вечно, затова използвах ситуацията, че не играя в плейофите, за да обърна внимание на моето образование. Когато преследваш кариера на елитен спортист, трябва да правиш жертви и образованието е една от тях, но сега мисля, че ще имам време за него", обяснява Лав за избора да отиде в Харвард.

Съученици със спортните звезди са певицата Сиара, телевизионният актьор Ерик Олсен и двойката Чип и Джоана Гейнс, които имат собствено предаване. Курсът, в който участват, се казва "Бизнес, медии и спорт" и се предлага само в Бизнес училището на Харвард.

Обучението е само четири дни и струва 10 хиляди долара, като се предлага за известни личности, но им носи престижна диплома от американския университет и много предимство при намирането на работа.


 

Материал на "Дневник"