Любителите на германския футбол отброяват часовете до навярно най-горещото издание на Der Klassiker за последните сезони. В събота от 19.30 часа българско време Байерн Мюнхен приема лидера в таблицата Борусия Дортмунд в дербито, което може да реши спора за сребърната салатиера.

Баварците доминират в Бундеслигата шест поредни години, но тронът им започна да се клати и преди 28-ия кръг вестфалци се върнаха на върха с преднина от крехките две точки. За разлика от предходни години, този път рурци изразиха открито желанието си да спечелят в Мюнхен и да тръшнат гиганта в собствения му дом. 

Официалният сайт на Бундеслигата излезе с интересен материал, в който обръща внимание на числата, които съпътстват германската класика през годините. Любопитното е, че това ще бъде среща №100 между двата колоса в първенството.

Толкова са загубите в дербито на куп играчи от двата лагера. В Дортмунд това важи за Дан-Аксел Загаду, Ашраф Хакими, Томас Дилейни, Пако Алкасер, Аксел Витсел, Якоб Бруун-Ларсен и Марвин Хиц. В лагера на Байерн трима играчи никога не са губили от този съперник - Свен Улрайх, Хамес Родригес и Кингсли Коман.

Още веднъж 0
Толкова са победите на няколко футболисти от двата лагера. Ренато Санчес има две загуби, а по едно поражение срещу Борусия с екипа на баварците са записвали Серж Гнабри и Леон Горецка. Сред рурци има трима играчи, които са играли точно по веднъж срещу Байерн, свеждайки глава - Рафаел Герейро, Йомер Топрак и Максимилиан Филип.

1
Не е за вярване, но в досегашните 99 шампионатни класики е имало само един автогол. "Честта" се пада на Маркус Мюнх, който поразява собствената си врата при победата на Борусия в Мюнхен с 3:0 на 12 октомври 1991 година.

2
Никой не е вкарвал повече от два гола като резерва в дербито. За сметка на това куп играчи са го правили толкова пъти - Марсио Аморозо и Ердал Кесер за рурци, както Алекс Циклер, Джоване Елбер, Томас Мюлер, Дитер Хьонес и Клаудио Писаро за най-успешния германски клуб.

3
Няма треньор, който да е губил повече от три поредни класики. С три поредни поражения от Байерн са двама бивши треньори на Борусия - Юрген Клоп (февруари 2009 - февруари 2010 година) и Херман Линдеман (април 1969 - февруари 1970 година).

4
В последните четири дербита падаха минимум по четири гола. Такава серия е имало преди това само веднъж - през 80-те години на миналия век. Друг интересен момент е, че Роберт Левандовски неизменно бележи срещу бившия си отбор в последните четири мача. Другите играчи, които са го правили са Елбер, Роланд Волфарт и Михаел Румениге (брат на Карл-Хайнц Румениге) за Борусия.

5
Между април 1968 година и февруари 1970 година Байерн бие този съперник пет поредни пъти, което е рекорд и до днес. Дортмунд с9и върна частично начело с Клопо между 2010 и 2012 година, когато спечели четири поредни класики в Бундеслигата. Най-дългата серия без загуба е на Байерн (14 поредни мача) от 1996 до 2002 година.

6
Зигфрид Хелд (Дортмунд) държи антирекорда от 6 поредни загуби в дербито. 

7
Ариен Робен и Томас Мюлер са печелили класиката толкова пъти, като двамата са рекордьори от настоящите играчи. Лукаш Пишчек от Дортмунд има 6 победи. Тиаго Алкантара пък има най-добър баланс сред всички настоящи играчи - от седем дербита той е спечелил шест и е загубил само веднъж.

9
По девет мача срещу рурци са играли Торстен Финк и Карстен Янкер, като двамата не познават вкуса на поражението. 

11
Толкова са получените дузпи от двата отбора в това съперничество. Баварците са вкарали осем от тях, а вестфалци - седем. №1 от бялата точка е Паул Брайтнер - легендата на Байерн е вкарал и трите дузпи, които е изпълнил срещу Борусия.

Още веднъж 11
Отмар Хитцфелд е без загуба в дербито в 11 поредни мача между 1996 и 2002 година. Куриозното е, че серията му включва мачове като треньор и на двата тима. Няма друг треньор с толкова дълга серия без загуба в класиката. Любопитното е, че "Генерала" е също така треньорът с най-дългата серия без победа (март 1996 - декември 1999 година). Във въпросните шест мача той записва четири ремита - по две с двата отбора.

12
Толкова голове падат по време на мача на 27 ноември 1971 година, което е рекорд. Байерн бие със стряскащото 11:1, като четири от головете са дело на Герд Мюлер. Няма друг играч, който да е вкарвал толкова пъти в едно дерби. Лотар Емерих пък вкарва единствения хеттрик за Борусия при победата с 6:3 през 1967 година.

13
Толкова са мачовете без победа на Ларс Рикен от март 1996 до ноември 2002 година. Оливер Кан пък спечели толкова пъти срещу големия враг. Няма друг играч с толкова победи в класиката, като Оли държи рекорда по брой мачове (27) сред играчите на Байерн и най-дългата серия без загуба в дербито - 14 мача. 

14
Толкова пъти е наказвал противника Герд Мюлер. Няма нужда да споменаваме, че това е рекорд. Зад него обаче е Роберт Левандовски с 13 гола, като полякът е вкарал 12 от тях с екипа на баварците. Лотар Емерих е рекордьор за рурци с 8 гола. 

Отново 14
Толкова са червените картони в дербито, като те са равномерно разпределени - по седем. Рафиня е единствен с два червени картона и единственият настоящ играч, който е бил гонен от терена.

16
Са головете, вкарани от влезли като резерви играчи на Байерн. За Дортмунд успешните "жокери" са 11.

17
Ибрахим Танко влиза в игра срещу Байерн на 17 години и 88 дни, което го прави най-младият участник в класиката. 

19
Са мачовете на Матс Хумелс в това съперничество, което го прави №1 сред настоящите играчи. 14 от тях са с екипа на Борусия.

26
Отмар Хитцфелд е бил толкова пъти на пейката в класиката - рекорд. 14 от мачовете му са начело на баварците. Само Юп Хайнкес има толкова двубои начело на мюнхенци в този дуел. 

28
Спортният директор на вестфалци Михаел Цорк е играл толкова пъти срещу Байерн в първенството, което е рекорд. Зад него остава Кан със споменатите 27 мача. 

38
В последния си мач срещу Борусия Оливер Кан беше на 38 години и 303 дни. Това го прави най-възрастният участник в дербито. 

45
Са изстрелите на Роберт Левандовски в това съперничество. От въвеждането на официалната статистика през 1993 година това е рекорд.

54
Толкова са случаите, в които Байерн е повеждал, печелейки 38 от тях. 40 пъти Борусия отбелязва първия гол, постигайки 21 успеха в тези мачове. Герд Мюлер е откривал резултата пет пъти, а Левандовски - четири пъти.

84
Оливер Кан е записал толкова спасявания, което е рекорд (от 1993 година насам). Зад него е Роман Вайденфелер с 67 успешни намеси.

99
Са изиграните мачове между двата отбора за първенство до момента. Байерн има 45 победи, Дортмунд е с 25.

207
Левандовски е спечелил толкова на брой единобороства, което е върхово постижение.

266
Са жълтите картони в сблъсъка. 135 пъти играч на Байерн е предупреждаван официално, 131 пъти - футболист на Борусия. 

312
Толкова са головете в дербито. 190 от тях са вкарани от баварците, 122 от Борусия. Първото попадение пада през октомври 1965 година и е дело на Райнхолд Восаб. Бившият играч на Борусия вкарва и втория гол в дербито, защото се разписва още веднъж за успеха с 2:0. При 1:0 Франц Бекенбауер пропуска дузпа за баварците. Куриозното е, че още от 14-ата минута Дортмунд играе с човек по-малко. Волфганг Паул се контузва и излиза от терена, а по онова време смените не са позволени. 

321
От февруари 2011 до декември 2012 година Дортмунд не допуска гол срещу Байерн. Въпросните 321 поредни минути без гол са рекорд в дербито. Върховото постижение за Байерн е 284 поредни минути от април 1997 до октомври 1998 година.


Превод на Gol.bg