Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге обеща, че до две години поне едно момче от школата ще бъде наложено в първия отбор.

Както е известно, академията на баварския колос беше развита и в нея се инвестираха доста средства (70 милиона евро), но тя така и не може да захрани представителния тим с ново попълнение.

За последно в първия отбор беше наложен Давид Алаба - преди близо 10 години. След това нито един талант от академията не успя да пробие до най-високото стъпало в Мюнхен.

"Имаше години при нас, в които не работихме толкова добре. Но днес ви обещавам, че до две години ще извадим играч от школата", заяви Румениге на среща с фенове на клуба.

Новият треньор Ханзи Флик не крие, че обича да работи с младоци и да им дава шанс. С първия отбор през последните седмици тренираха куп играчи от академията - Оливер Батиста-Майер, Джошуа Циркзее, Леон Дажаку и взетият през лятото Сарпеет Синг. От доста време като част от групата на батковците влизат Ларс Лукас Май и Кристиан Фрюхтъл, но и двамата са дълбоки резерви.

От април 2018 година няма нито един футболист от академията на Байерн, който да е дебютирал за първия отбор. Тогава при победата с 4:1 над Айнтрахт Франкфурт легендата Юп Хайнкес пусна на терена цели четирима таланти, които изиграха първия си мач за първия отбор - Май, Никлас Дорш, Меритан Шабани и Франк Евина. Тогава Хайнкес пусна на терена най-младия състав на Байерн от 1971 година насам.