След 7 поредни титли в Бундеслигата Байерн Мюнхен претърпя нов срив и в момента е едва седми в таблицата този сезон. На 7 точки от лидера Борусия Мьонхенгладбах.

Именно "жребчетата" надвиха шампионите миналата събота и ги обърнаха за успеха с 2:1 с гол от дузпа в 92-ата минута. 

Цифрата "7" май не носи голям късмет на баварците. След 14 изиграни кръга Байерн никога не е бил на седма позиция от 1995 година насам, когато за победа вече се дават три точки вместо две.

На 23 ноември Байерн записа седмата си победа в шампионата този сезон (4:0 срещу Фортуна Дюселдорф) и буквално заседна. Последваха две поражения и сривът до седмото място.

Интересното е, че в Шампионската ига Байерн беше наредил 7 поредни класирания поне на четвъртфинал. До миналата пролет, когато отпадна от Ливърпул на осминафиналите.

Какво липсва в момента на най-успешния германски клуб? Легендата с №7. Франк Рибери. Изкаралият 12 сезона в Мюнхен техничар беше големият любимец на феновете и те си спомнят за него с умиление. За качествата и характера му.

Защото в момента в съблекалнята има прекалено малко типажи като него. Истински звезди от световна класа, които имат и куража да поведат останалите в трудни моменти като настоящия.

Соченият като виновник за проблемите в отбора Нико Ковач беше уволнен, но в последните два кръга (загуби с 1:2 от Байер Леверкузен и Борусия Мьонхенгладбах) се усети старата несигурност. Да, Байерн надигра противниците си, но не беше достатъчно настъпателен и допусна горчиви и ненужни поражения.

Сигурни на своите позиции са само вратарят Мануел Нойер и централният нападател Роберт Левандовски. Всеки друг минава от една позиция към друга и пример за това е Джошуа Кимих, пускан като десен бек, опорен халф и централен защитник. Същото важи за Бенжамен Павар - бек и централен защитник. Или Алфонсо Дейвис - взет като крило, в момента използван като бек.

През сезон 2015/16 Байерн постави рекорд, допускайки само 17 гола за целия сезон в Бундеслигата. В момента след 14-ия кръг попаденията във вратата на баварците са 20. Няма друг топ-отбор в Германия с толкова слаба отбрана. Дори абсолютният дебютант Унион Берлин е допуснал 19 гола.

Утре вечер (протоколно домакинство на Тотнъм) Байерн може да стане първият германски клуб, който печели всичките си мачове от груповата фаза на Шампионската лига. И да преследва 7 поредни победи в турнира на богатите през пролетта в реванша от осминафиналите. Дали обаче това е добра идея с оглед неудобната цифра, която спъва мюнхенския колос? Всичко зависи от Ханзи Флик и неговите момчета, които трябва да докажат, че силата не е в цифрите, а в топката и в уменията на тези, които я контролират.

 

Материал на Gol.bg