Това беше очакваното несъответствие, което мнозина прогнозираха, че ще има между лидера в Първа Бундеслига Байерн и непостоянния, лъкатушещ Челси. Европейските аристократи показаха бързина и умение и заслужиха всеки сантиметър от победата си с 3:0 на „Стамфорд Бридж“. Те доминираха над сините от началото до финала, а първата им възможност за гол дойде още след 40 секунди.

Има толкова много неща в Байерн, от които можем да се възхитим и наслаждаваме, а ако не беше вратарят Уили Кабайеро, вероятно мюнхенският колос щеше да се прибере в Германия с по-солидна преднина. Но и това 3:0 е достатъчно, за да направи реванша просто формалност. Баварската машина окупира Лондон с гръм и трясък само в рамките на няколко месеца. В груповата фаза Байерн отнесе Тотнъм със 7:2 като гост, а сега и Челси преклони глава. Два мача и 10 отбелязани гола.

А 6 от тези попадения бяха дело на вълнуващия Серж Гнабри. Фактът, че не бе оценен от Арсенал, със сигурност го е наранил сериозно. Оттогава насам германският национал си го изкарва на столичните клубове в Англия. В групите 24-годишното крило залепи 4 попадения при визитата на Тотнъм. Сега пък наказа Челси два пъти на „Стамфорд Бридж“. Казано с други думи – той има 1 гол повече от Хари Кейн в Лондон в Шампионската лига този сезон, 3 повече от Хюн-Мин Сон и цели 5 от Тами Ейбрахам.

„Бившето лондонско дете Гнабри ще получи забрана да посещава града“, обобщава Suddeutsche Zeitung. „Лондонският експерт на Байерн потопи и Челси“, добавя Die Welt. Серж наистина бе сензационен, но същото важи и за Роберт Левандовски. Полякът блестеше повече заради безкористността си, отколкото от собствените си подвизи пред гола. Всеки знае, че нападателят може да вкарва, а това бе доказано в края на двубоя, когато оформи крайния резултат след страхотна работа на Алфонсо Дейвис. Но двете му асистенции за головете на Гнабри подчертават неговата зрялост и развитие. Левандовски вече е много повече от нападател, който бележи попадения – той е по-завършен играч.

„Страховито партньорство за големите игри“, крещят почти всички медии в Германия от първите си страници. Треньорът Ханзи Флик искаше неговият отбор да направи изявление в този мач, но Байерн стори много повече. Баварците не само спечелиха, но го направиха по изключително доминиращ и клиничен начин. Те бяха толкова добри, че приличаха на някои от най-големите си отбори в миналото.

Челси пък получи един от най-суровите уроци. Чудесата винаги са на дневен ред в Шампионската лига, но да се стигне до обрат би било едно от най-великите в турнира. Историята ни казва да не отписваме сините, но те просто нямат аргументите да се борят с подобен съперник.

Задачата на Франк Лампард вече не е да достигне до четвъртфиналите, тази мечта изчезна изцяло. Тя изглеждаше недостижима още при жребия, а останките от нея бяха прегазени на „Стамфорд Бридж“ от баварската машина. Сблъсъкът с мюнхенския колос демонстрира по невероятен и болезнен начин колко далеч е Челси от елита в Европа. В нито един момент лондончани не предизвикаха Байерн, а по-лошото е, че на реванша в Германия ще бъдат без двамата си ключови полузащитници – Жоржиньо (наказание) и Н‘Голо Канте (контузия).

Челси стигна до елиминациите в Европа в 14 от последните 17 сезона. Само Реал Мадрид, Барселона и Байерн имат по-добър рекорд. Но сините се сблъскаха с реалността и вече нямат победа в 9 поредни мача на такъв етап. Баварците пък са различен отбор при треньора Ханзи Флик – по-агресивен и по-приличащ на себе си, който нямаше никакви неприятности да разбие своя гостоприемен домакин.


Любомир Изов, вестник "Тема спорт"