Пресищането от трофеи е нещо непознато за Байерн. След като спечели всичките възможни 4 отличия през 2020 година – титлата на Германия, купата на страната, Шампионската лига и Суперкупата на Европа, мюнхенският колос прибави и пето. Пред празните трибуни на „Алианц Арена“, колкото и да изглеждаше нелепо, но напълно заслужено, капитанът Мануел Нойер и съотборниците му щастливо подскачаха със Суперкупата на страната след 3:2 срещу Борусия Д.

Трофейната визитка на гранда постоянно се ъпдейтва и там влезе отличие №77. Ясно е, че никой в Германия (не само) не може и да си помисли за нещо подобно – 30 титли, 20 купи на страната, 8 Суперкупи, 6 Купи на лигата. Все рекордни постижения! А бройката до 77 допълват 6 трофея от КЕШ/ШЛ, КНК, Купа на УЕФА, 2 Суперкупи на Европа, 2 Междуконтинентални купи и световното клубно първенство. Няма надпревара, в която Байерн да е участвал и да не я е печелил…

Срещу цялото това могъщо наследство Борусия не само се опита, но и принуди хегемона да положи максимални усилия, за да допълни колекцията си.

127-ото издание на „Дер Класикер“ оправда очакванията и не разочарова. Съперниците играха открито и с мисъл основно за атаката. Байерн дръпна с 2:0 след голове на Корентен Толисо (18) и Томас Мюлер (32), но Юлиан Брант (39) и Ерлинг Холанд (55) върнаха надеждите на жълто-черните. Норвежката сензация имаше възможност сам срещу Нойер да осъществи обрат, но след като Мануел блестящо спаси, стрелката на Фортуна мина в изходното си положение. А Джошуа Кимих (82), макар и паднал, не позволи да се стигне до лотарията на дузпите.

Този сблъсък е важен, той отстъпва по значимост на шампионатните срещи или тези за Купата на Германия. Това дава по-голяма свобода на треньорите да експериментират. Наставникът на Байерн Ханзи Флик например пусна левия бек Люка Ернандес като централен защитник до Никлас Зюле, а Кимих действа на мястото на Томас Мюлер зад Роберт Левандовски.

Люсиен Фавър пък смело показа бъдещето на Борусия и в заключителните минути на терена бяха едновременно 20-годишният бразилец Рейниер и 17-годишните Джовани Рейна (САЩ) и Джъд Белингам (Анг).

Срещата не създаде никакви проблеми на най-добрата германска съдийка - Бибиана Щайнхаус, която наскоро обяви, че е взела решение да прекрати кариерата си. Само в един момент Ернандес си позволи бурно да оспори, но решението на 41-годишната дама в черно както за нарушението, така и за жълтия картон на французина бе перфектно.

Материал на в-к "Тема спорт"